Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρήκαν «κοινό έδαφος» όσον αφορά το ποιες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης θα πρέπει να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, έπειτα από τις συναντήσεις που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Κέρι σημείωσε παράλληλα πως θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στην Συρία.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ΥΠΕΞ, ο Λαβρόφ δήλωσε πως έπειτα από τις συνομιλίες του με τον αμερικανό ομόλογό του, η συνάντηση σε επίπεδο μεγάλων δυνάμεων για τη Συρία, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη την Παρασκευή, θα γίνει.

Λαβρόφ: Επιθυμούμε ευρεία διεθνή συμμαχία

Η σύγκληση της συνόδου του νέου γύρου διαπραγματεύσεων είχε αφεθεί μετέωρη, μετά την προχθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ για την ανάγκη εκπλήρωσης συγκεκριμένων προϋποθέσεων πριν από την πραγματοποίησή της.

Επιπρόσθετα, ο ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε πως η Ρωσία επιθυμεί τον σχηματισμό μιας ευρείας διεθνούς συμμαχίας (που αποφασίστηκε στις συνομιλίες της Βιέννης και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ) ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις στην Συρία, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις.

Τόνισε ακόμη πως οι συζητήσεις στο Ριάντ που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης την προηγούμενη εβδομάδα αποτέλεσαν ένα βήμα για τον σχηματισμό μιας αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ανέφερε πως τα Ηνωμένα Εθνη απέτυχαν να προσκομίσουν στην Μόσχα αποδεικτικά στοιχεία, που θα στοιχειοθετούσαν οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση της ρωσικής αεροπορικής εκστρατείας στην Συρία για την ανθρωπιστική κατάσταση στην χώρα.

Πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ κατήγγειλε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σκοτώνουν αμάχους στην Συρία.

Κέρι: Ποιες οργανώσεις αποκλείονται

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι από τις ειρηνευτικές συνομιλίες αποκλείονται το μέτωπο Αλ Νούσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Συρία, και η ISIS.

Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα κατάπαυση του πυρός στην Συρία, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τη Ρωσία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο σημείωσε πως η Ουάσιγκτον θεωρεί αδύνατη την παραμονή του Ασαντ στην εξουσία. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως στις συνομιλίες δεν εξετάστηκε τι μπορεί να γίνει άμεσα με τον Ασαντ, αλλά η διαδικασία της πολιτικής μετάβασης.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη πως Ρωσία και ΗΠΑ συνεργάζονται αποτελεσματικά και κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση στο θέμα της Συρίας. Είπε πως στην συνάντηση με Πούτιν και Λαβρόφ υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τοποθεσίες που διεξάγονται αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην Συρία. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο ρώσος πρόεδρος έλαβε υπόψη του τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με τις ρωσικές επιδρομές με στόχο τη συριακή αντιπολίτευση.

Αναφορικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα, ο Κέρι υπογράμμισε ότι όσο συντομότερα εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ, τόσο το καλύτερο για την άρση τους, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιζητούν την απομόνωση της Ρωσίας.