Την κατάργηση της πρωινής προσευχής στα δημόσια σχολεία και τη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε μάθημα θρησκειολογίας ζητά η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με παρέμβασή της, η οποία συμπυκνώνει τις βασικές θέσεις της για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, υπό τον τίτλο «Δικαίωμα στη Μόρφωση, Δικαίωμα στη Ζωή».

Η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος αναλύει την κατάσταση που έχει, κατά την άποψή της, διαμορφωθεί σήμερα στον χώρο της παιδείας και απαριθμεί τις προτάσεις της για «Ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, απαλλαγμένο από ταξικούς φραγμούς, που δε θα αναπαράγει, αλλά θα συμβάλει στην εξάλειψη των διακρίσεων με βάση το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία, το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς και ενδοσχολική βία».

Στο πλαίσιο αυτό ζητά την κατάργηση της πρωινής προσευχής και τη μετατροπή των θρησκευτικών σε μάθημα θρησκειολογίας με δυνατότητα απαλλαγής των μαθητών από αυτό.

Επίσης, προτείνει την «επαναφορά, υπεράσπιση και διεύρυνση του πανεπιστημιακού ασύλου» καθώς και την «επαναφορά της συνδιοίκησης, την άμεση κατάργηση των συμβουλίων διοίκησης και την ενίσχυση της συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου, σε επίπεδο συγκλήτων, γενικών συνελεύσεων, κλπ.».

«Θέλουν μια χώρα χωρίς εθνική ταυτότητα»

«Πολιτική τους είναι να επιβάλουν τις ανθελληνικές ιδεολογικές τους αγκυλώσεις στον χώρο της Παιδείας. Θέλουν μια χώρα χωρίς εθνική ταυτότητα, χωρίς παράδοση, χωρίς αρχές και αξίες» αντέδρασε, στις θέσεις της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.

«Τι να περιμένει κανείς άραγε από αυτούς που αρνούνται τη γενοκτονία των Ποντίων, χαρακτηρίζουν τους Μακεδονομάχους “τζιχαντιστές” και από μια νεολαία που έχει ως πρότυπα τρομοκράτες και μπαχαλάκηδες. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξηλώσει κάθε έννοια, κάθε σύμβολο που ενώνει τους Ελληνες με την ιστορία μας και τις παραδόσεις του έθνους μας», συμπλήρωσε.

Οι αντιδράσεις δεν έμειναν ασχολίαστες από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που ανταπάντησε, σημειώνοντας: «Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει προτάσεις για την Παιδεία. Κάποιοι άλλοι απομονώνουν τις προτάσεις μας και προσπαθούν να κατευθύνουν τη συζήτηση προσπαθώντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Τους απαντάμε: ο χώρος της παιδείας χρήζει σοβαρής και ουσιαστικής συζήτησης χωρίς παρωπίδες και ιδεοληψίες, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε η μόρφωση να αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα για όλους και όλες και όχι προνόμιο για λίγους».

Δείτε αναλυτικά την παρέμβαση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ: N-Syriza-Paideia-2016.pdf

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από