Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που παράγει το Ισλαμικό Κράτος στα εδάφη που ελέγχει στην ιρακινή και τη συριακή επικράτεια διακινείται λαθραία μέσω Τουρκίας.

Η Αγκυρα έχει διαψεύσει επανειλημμένα οποιαδήποτε εμπλοκή του τουρκικού κράτους στο λαθρεμπόριο καυσίμων από τα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχει το ΙΚ και τονίζει πως έχει σημειώσει πρόοδο στην καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπόρων που δρουν στο τουρκικό έδαφος επί δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο Αμπάντι «τόνισε τη σημασία που έχει να σταματήσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τις τρομοκρατικές συμμορίες του Ντάες, που γίνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος μέσω Τουρκίας», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού.

Η κατηγορία από μέρους της Βαγδάτης καταγράφεται εν μέσω της αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στην ιρακινή κυβέρνηση και την τουρκική, η οποία ανέπτυξε βαριά οπλισμένο απόσπασμα των Eνόπλων Δυνάμεών της σε στρατόπεδο στο βόρειο Ιράκ.

Παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας

Το Ιράκ θεωρεί την ανάπτυξη αυτής της δύναμης παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του και απειλεί να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν η Αγκυρα δεν αποσύρει το στρατιωτικό απόσπασμα πλην των εκπαιδευτών.

Η δήλωση του Αμπάντι αντηχεί τις κατηγορίες που έγιναν πρόσφατα από τη Ρωσία, κατά τις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν και μέλη της οικογένειάς του έχουν όφελος από το λαθρεμπόριο πετρελαίου που διαπράττεται από τα εδάφη του ΙΚ μέσω της τουρκικής επικράτειας.

Ο Ερντογάν διέψευσε κατηγορηματικά αυτές τις καταγγελίες και πρόσθεσε ότι εάν αποδειχθεί πως αληθεύουν θα παραιτηθεί.

Ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποβάθμισε τις ρωσικές κατηγορίες κι επισήμανε ότι η ποσότητα του πετρελαίου που εξορύσσει το ΙΚ και διακινείται λαθραία στην Τουρκία δεν επαρκεί ώστε οποιοσδήποτε να έχει ιδιαίτερα κέρδη.