Η Ελλάδα είναι κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, πόλος συνεργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι γνωρίζει τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και πως από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να δούμε κάποια στιγμή να επανέρχεται η χώρα στην ανάπτυξη.

Κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Έλληνας πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Κέρι στην Ελλάδα «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή» προσθέτοντας: «Yπάρχουν απειλές για τη σταθερότητα στην περιοχή όπως γνωρίζετε και είναι πολύ σημαντικό να βρούμε λύσεις για το πρόβλημα αυτό». «Να είστε βέβαιος» είπε «ότι εμείς είμαστε κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, πόλος συνεργασίας», για να προσθέσει: «Αλλωστε βασιζόμαστε στους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να βρούμε οδούς και λύσεις για να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή.

«Χαίρομαι πολύ που είμαι στην Ελλάδα, ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία επί θεμάτων ασφαλείας. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και ξέρω ότι αντιμετωπίζετε πολύ σημαντικές προκλήσεις ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό» είπε ο κ. Κέρι, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητούσαν και αργότερα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. «Ξέρω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο» πρόσθεσε, και τόνισε: «εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε κάποια στιγμή την Ελλάδα να επανέρχεται στον δρόμο της ανάπτυξης, για τους πολίτες και την οικονομία, για να ανακτήσουμε την ελπίδα για τη χώρα».

Νωρίτερα με Κοτζιά

Το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ενώ παραμένει πρόεδρος ο Μπασάρ αλ-Άσαντ πρότεινε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξασφαλιστεί μία τέτοια συνεργασία χωρίς ενδείξεις ότι επίκειται λύση ως προς το μέλλον του Άσαντ στην εξουσία -κεντρικό σημείο τριβής στις προσπάθειες για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου της Συρίας.

Μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής, ο Τζον Κέρι μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Στις κοινές δηλώσεις τους, ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή με πολλά προβλήματα, τασσόμενη υπέρ της πολιτικής λύσης στη Συρία, ζητώντας και δίκαιη κατανομή των βαρών στο θέμα της κατανομής των βαρών.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τον ΟΗΕ.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε, συνέχισε ο υπουργός και για ζητήματα επενδύσεων και ενέργειας. Ο κ. Κοτζιας κάλεσε τον αμερικανό ομόλογό του να επισκεφθεί το καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά, ιδίως την Αλόννησο, και να γίνει πρεσβευτής του τουρισμού στις ΗΠΑ.

Ο κ. Κέρι αποδέχθηκε την πρόσκληση Κοτζιά, ενώ επισήμανε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι αδιάσπαστες, με καλές, αλλά και κακές στιγμές.

Επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθεια της Ελλάδας για οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών, τόσο στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο αμερικανός υπουργός είπε ότι η Ελλάδα εργάζεται σκληρά για την καταγραφή των προσφύγων που φτάνουν από την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, ούτε ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο.

Ο Τζον Κέρι έκλεισε τις δηλώσεις του με μια φράση στα ελληνικά: «Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα».

Ο Τζον Κέρι έφτασε στην Αθήνα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τη Λευκωσία, την οποία επισκέφθηκε για συνομιλίες με έμφαση στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από