Ξεκάθαρες απαντήσεις στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων της, αναμένεται να απαιτήσει η Εκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) που συγκαλείται το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και στην οποία έχει προσκληθεί να χαιρετίσει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η έκτακτη γενική συνέλευση, πραγματοποιείται λίγα μόλις 24ωρα πριν τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, στον οποίο όπως καταγγέλθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της δήμαρχο Πηνειού Αλέξη Καστρινό, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) για το 2016, θα είναι 1 δισ. ευρώ λιγότερα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, προειδοποίησε ότι «η αυτοδιοίκηση θα σηκώσει το γάντι απέναντι στην κεντρική εξουσία» αν δεν δοθούν λύσεις. Όπως είπε, η λειτουργία πλέον των δήμων, «εξαιτίας των περικοπών και της μη απόδοσης των προϋπολογισθέντων πόρων, αγγίζει τα όρια αντοχής και ομαλότητας».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πατούλη, «ένα μήνα πριν τη λήξη του 2015, υπάρχει υστέρηση απόδοσης θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους της τάξης του 30%. Ήδη, υπάρχουν δήμοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης, ενώ σύντομα ακολουθούν και άλλοι. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το 2016, αφού στον προϋπολογισμό προβλέπεται και νέα μείωση των πόρων των δήμων, οι οποίοι θα κληθούν να δημιουργήσουν και πάλι πλεονάσματα όταν το υπόλοιπο κράτος θα εξακολουθήσει να δημιουργεί ελλείμματα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, τόνισε ότι εκτός από οικονομικός γίνεται και θεσμικός πόλεμος σε βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και κατήγγειλε ότι σ’ αυτόν συμμετέχει και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Επίσης, πρότεινε, αν δεν υπάρξουν λύσεις, οι δήμοι να μην ασκούν καμία αρμοδιότητα από εκείνες που το Σύνταγμα ορίζει ότι είναι υποχρέωση του κράτους, να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι στους δήμους οι βουλευτές που θα ψηφίσουν νόμους που είναι σε βάρος της Τ.Α. «Μας ρίξανε το γάντι και πρέπει να το σηκώσουμε με μεγάλο θάρρος και για το συμφέρον της χώρας» υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση» και δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ζήτησε να επανεισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση που είχε ετοιμαστεί επί υπουργίας Βούτση και να εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επισήμανε ακόμη, ότι όσοι σήμερα καταγγέλλουν, δεν πρέπει να έχουν επιλεκτική μνήμη για όσα συνέβησαν σε βάρος της αυτοδιοίκησης τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος 3852, να εφαρμοσθεί ο προϋπολογισμός του 2015 στο ακέραιο σ’ ότι προέβλεπε για την τοπική αυτοδιοίκηση και να μην υπάρξουν μειώσεις στο νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης, να υιοθετηθεί από τη Γ.Σ.της ΚΕΔΕ ο «οδικός χάρτης» που αποφάσισε η αντίστοιχη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν λύσεις.

Η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δημοτική σύμβουλος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη, τόνισε ότι το 2016, με όσα προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, θα είναι πιο οδυνηρό για τη λαϊκή οικογένεια. Επίσης, απέδωσε ευθύνες διαχρονικά και στις ηγεσίες της ΚΕΔΕ για τη σημερινή κατάσταση των δήμων.