Προσπάθεια για εξεύρεση οριστικής λύσης στο προσφυγικό ζήτημα θα γίνει το απόγευμα της ΚυριακήςστηνΈκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες μαζί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναχαίτιση της μαζικής ροής προσφύγων.

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και την Τουρκία όπως όλα δείχνουν θα επιβεβαιωθεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τουρκικές αρχές ως συμβολή για την υποδοχή των σύρων προσφύγω. Είναι ενδεικτικό ότι 2,2 εκατομμύρια Σύροι βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια ενώ οπόλεμος στη Συρία, ο οποίος διαρκεί τεσσεράμισι χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 250.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει 12 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στόχος των Ευρωπαίων είναι η αναχαίτιση του προσφυγικού κύματος, ένα ζήτημα που έχει κλονίσει την ενότητα της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες.Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να αρχίσει στις 16:00 (17:00 ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις ώρες.

Μάλιστα, πριν από την Σύνοδο Κορυφής θα πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση, στην οποία εκτός από την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, θα συμμετάσχει και η Ελλάδα, που προσκλήθηκε ως χώρα γειτονική της Τουρκίας. Παρών θα είναι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η ΕΕ θέλει να λάβει από την Άγκυρα τη δέσμευση ότι τα σύνορά της θα γίνουν πιο αδιαπέραστα για τους μετανάστες, καθώς οιΕυρωπαίοι πιέζονται ακόμη περισσότερο μετά την αποκάλυψη πως ορισμένοι από τους τρομοκράτες που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου είχαν περάσει στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας.