Με στόχο να πραγματοποιηθούν οι εσωκομματικές εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου από άλλη εταιρεία και να διασωθούν σε έναν βαθμό το γόητρο και η αξιοπιστία του κόμματος, κινείται η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ, η οποία ανέλαβε εκ νέου δράση, παρά την αμφισβήτηση που καταγράφεται στο γαλάζιο στρατόπεδο για τη διαχειριστική της ικανότητα. Στο κομματικό προσκήνιο και το παρασκήνιο, η πίεση για ξήλωμα της ΚΕΦΕ είναι έντονη, αλλά η αδυναμία να αντικατασταθούν τα μέλη της, όπως του προεδρεύοντος Ανδρέα Παπαμιμίκου, οδηγεί –στην παρούσα φάση –στη διάσωσή της.

Η επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου και η δεύτερη απόπειρα για να στηθούν οι γαλάζιες κάλπες το συντομότερο δυνατό, κρίνεται ότι είναι η μόνη διέξοδος που έχει το κόμμα να αφήσει πίσω το φιάσκο της περασμένης Κυριακής και να αποτρέψει ένα σκηνικό καταστροφής, όπως σχολιάστηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ. Το επόμενο διήμερο η επιτροπή θα αναζητήσει άλλη εταιρεία για την τεχνική υποστήριξης της εκλογικής διαδικασίας, καταβάλλοντας πιθανότατα και υψηλότερο τίμημα για την αλλαγή αυτή.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε χθες η αποκάλυψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι από τις 11 Νοεμβρίου είχε προειδοποιήσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το ενδεχόμενο διασυρμού του κόμματος λόγω ενός εκλογικού φιάσκου. Η αποκάλυψη τροφοδότησε την ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα στους δύο υποψήφιους αρχηγούς, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφραζε έγκαιρα και χωρίς περιστροφές τους φόβους του για την αδυναμία να αντεπεξέλθει η εταιρεία Infosolution στο έργο που είχε αναλάβει και ζητούσε την παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για να αποφευχθούν προβλήματα στην εκλογική διαδικασία. «Με βάση το καταστατικό του κόμματος είσαι υπεύθυνος για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου» σημείωνε ο Μητσοτάκης στην επιστολή του και σχεδόν προανήγγελλε το φιάσκο, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω εταιρεία δεν είχε αναλάβει συμβατική υποχρέωση σε περίπτωση αστοχίας του συστήματος, ούτε είχε διευκρινίσει αν θα πραγματοποιούσε έλεγχο του συστήματος πριν από τις εκλογές, ώστε να διαπιστωθεί ότι η διαδικασία θα κυλούσε ομαλά.

Από την πλευρά του νυν προέδρου της ΝΔ αναφέρεται ότι είχε επισημανθεί στον Μητσοτάκη να απευθυνθεί στην ΚΕΦΕ, ως αποκλειστικά αρμόδιο όργανο, αλλά τελικά ο εκπρόσωπός του στην επιτροπή όχι μόνο δεν ανέδειξε αυτούς τους προβληματισμούς, αλλά ούτε συμφώνησε με τον εκπρόσωπο του Μεϊμαράκη, που είχε προβάλει ανάλογες ενστάσεις.

Σε μια κλιμάκωση του πολέμου με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, εξάλλου, από το επιτελείο Μεϊμαράκη άφηναν χθες το βράδυ αιχμές για τη διαχείριση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σχολίαζαν ότι ο νυν πρόεδρος της ΝΔ «δεν δέχεται μαθήματα ήθους» από τον περιφερειάρχη.