Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και ένα από αυτά είναι οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Αυτό οφείλεται στην αδυναμία ή στην απροθυμία εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανάπτυξη υπονομεύεται από όλες τις πλευρές, ενώ η μόχλευση αυξάνεται. Ο κόσμος βρίσκεται επίσης αντιμέτωπος με σοβαρό πρόβλημα επενδύσεων. Σε πολλές περιπτώσεις τα χαμηλά επιτόκια έχουν αυξήσει τις τιμές περιουσιακών στοιχείων. Ο χαμηλός πληθωρισμός δημιουργεί επιπλέον προκλήσεις, ενώ παραμονεύει και ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού.

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν μόνες τους στην προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας. Χρειάζονται συμπληρωματικές μεταρρυθμίσεις για να ευνοηθεί η εφαρμογή των νομισματικών πολιτικών και να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες. Σε πολλές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, πρέπει να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις με στόχο να ενισχυθεί η διαρθρωτική ευελιξία.

Επιπλέον πρέπει να καταργηθούν εμπόδια για την πραγματοποίηση μεγαλύτερων και πιο αποτελεσματικών επενδύσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και οι κυβερνήσεις οφείλουν να εφαρμόσουν μέτρα για επαναδιανομή των εισοδημάτων, βελτίωση των βασικών παρεχόμενων υπηρεσιών και ενίσχυση του εργατικού δυναμικού ώστε οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τις συνεχείς αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στις οικονομικές δομές. Το να δημιουργηθεί η πολιτική θέληση για να γίνουν κάποια από αυτά δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Μπορεί κανείς να ελπίζει όμως ότι μια ματιά στην κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία θα βοηθήσει εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις ώστε να κάνουν αυτά που πρέπει.

Ο Μάικλ Σπενς είναι νομπελίστας στα οικονομικά και καθηγητής Οικονομικών στη Stern School of Business στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης