Ανακοίνωση – καταγγελία εξέδωσε η Ένωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλλάδας (ΕΛΠΕ)για τις αιτίες των καθυστερήσεων στην καταβολή τηςμισθοδοσίας και των αμοιβών των εξωτερικών συνεργατών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο απερχόμενος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τηςΕθνικής Λυρικής Σκηνής, παρουσία του νομικού συμβούλου κου Καραζάνου και του οικονομικούσυμβούλου κου Οικονομόπουλου, ενημέρωσε τους προέδρους των σωματείων τωνεργαζομένων στην ΕΛΣ για τις αιτίες των καθυστερήσεων στην καταβολή τηςμισθοδοσίας και των αμοιβών των εξωτερικών συνεργατών.

Ως αιτία παρουσιάστηκε η καθυστέρηση ορισμού από τον υπουργό Πολιτισμού νέουΔιοικητικού Συμβουλίου στη θέση του απερχομένου, πραγμα που δημιούργησεγραφειοκρατική εμπλοκή στην εκταμίευση της έκτακτης επιχορήγησης της τάξεωςτων 2.000.000 Ευρώ.

Μας ανακοινώθηκε η τοποθέτηση νέου Δ.Σ νωρίς το απόγευμα που αναμένεται νααπεμπλέξει την όλη διαδικασία με ορίζοντα καταβολής των μισθών περί το τέλοςτης ερχόμενης εβδομάδας στην καλλίτερη περίπτωση.

Η ΕΛΠΕ επανειλημμένως έχει τονίσει τόσο δημόσια όσο και σε συναντήσεις με τηνΔιεύθυνση την πεποίθησή μας ότι οι καθυστερήσεις, που τους τελευταίους 18μήνες γίνονται συχνότερες, οφείλονται εν μέρει στην γενικότερη οικονομική

συγκυρία αλλά κατά μείζονα λόγο στην προσπάθεια της παρούσας Διευθύνσεως ναεφαρμόσει συγκεκριμένη ατζέντα και μοντέλο λειτουργίας που και στο παρελθόνοδήγησε σε οικονομικό ναυάγιο. Έτσι η διαχείρηση 2013-2014 έληξε με έλλειμμα350.000 Ευρώ ενώ η περυσινή διαχείρηση 2014-2015 έληξε με έλλειμμα της τάξηςτων 2.000.000 Ευρώ.

Θεωρούμε ότι η περίοδος αυτή είναι αρκούντως ενδεικτική της πορείας πουακολουθεί η ΕΛΣ με την παρούσα διεύθυνση, την οποία καλούμε να αναθεωρήσειτην πολιτική της το ταχύτερο δυνατόν, πρίν αποβεί καταστροφική για τονοργανισμό και τους εργαζόμενους.

Επίσης καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό μαζί με τον διορισμό νέου ΔιοικητικούΣυμβουλίου να παραγγείλει και οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο τουοργανισμού.

Κατόπιν των ανωτέρω:

• Η ΕΛΠΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΕΛΣ και

• Καλεί τα μέλη της να λάβουν μέρος στις στάσεις εργασίας που εξαγγέλθηκαν».