Τον δίδυμο αδελφό του ύστερα από 12 χρόνια απέκτησε χθες ο σεισμός που είχε συγκλονίσει τη Λευκάδα τον Δεκαπενταύγουστο του 2003.
Σύμφωνα με τους ειδικούς ο χθεσινός σεισμός, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκλήθηκε όταν έσπασε ο νότιος κλάδος του ρήγματος του Ιονίου, ενώ ο σεισμός του 2003, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε προκληθεί από το σπάσιμο του βόρειου τμήματος του ίδιου ρήγματος.

Ο σεισμός είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν δύο γυναίκες, να τραυματιστούν άλλοι οκτώ άνθρωποι –ανάμεσά τους δύο παιδιά –και να προκληθούν πολύ μεγάλες ζημιές σε αρκετά χωριά της Λευκάδας. Ζημιές προκλήθηκαν επίσης στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη.

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ. Η Λευκάδα ύστερα από 12 χρόνια χορεύει και πάλι στον ρυθμό των ρίχτερ. Και ο χορός αναμένεται να κρατήσει για αρκετές ημέρες ακόμη. «Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αναμένουμε πάνω από 100 μετασεισμούς μεγέθους πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ» υποστηρίζει ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος. «Οι ζημιές που σημειώθηκαν στα τρία νησιά είναι περιορισμένες σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού» προσθέτει. Ωστόσο, κάνει έκκληση στους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους αν αυτά έχουν υποστεί ρωγμές, αν προηγουμένως δεν γίνει έλεγχος από τους μηχανικούς. Επιπλέον, όπως λέει «ο μηχανισμός αυτού του σεισμού δεν προκαλεί τσουνάμι».
Παράλληλα, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας εμφανίζεται προβληματισμένος για τη μετασεισμική εξέλιξη. Οπως τονίζει στα «ΝΕΑ», εύχεται να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των σεισμών της Κεφαλονιάς, όπου μέσα σε διάστημα εννέα ημερών (Ιανουάριος –Φεβρουάριος 2014) σημειώθηκαν δύο δονήσεις μεγέθους 5,7 και 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ. Κάτι τέτοιο, όπως λέει, θα προκαλούσε μεγαλύτερες ζημιές στις υποδομές των νησιών και στα κτίρια που ήδη καταπονούνται από χθες.

Ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, λέει ότι ο σεισμός της Λευκάδας προκλήθηκε από μια ζώνη (γνωστή ως ρήγμα του Ιονίου) που έχει δώσει πολλούς και ισχυρούς σεισμούς. Γι’ αυτό και οι ειδικοί δεν εφησυχάζουν.

Η «ΚΛΙΜΑΚΑ ΡΟΠΗΣ». Οι σεισμοί εκλύουν ενέργεια. Σύμφωνα με τον Βασίλη Καραστάθη, σε τοπική κλίμακα ο σεισμός είχε μέγεθος 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Αν όμως υπολογιστεί η ενέργεια που εκλύθηκε από το φαινόμενο στη λεγόμενη από τους επιστήμονες «κλίμακα ροπής», τότε ο σεισμός θεωρείται μεγέθους 6,4 βαθμών.

Οπως λένε οι επιστήμονες, η διαφορά μεταξύ κλίμακας Ρίχτερ και κλίμακας ροπής μπορεί να περιγραφεί απλά ως εξής: «Μέσω της κλίμακας Ρίχτερ γίνεται μια έμμεση μέτρηση με εμπειρικούς υπολογισμούς. Με την κλίμακα ροπής έχουμε περισσότερους υπολογισμούς και πληρέστερη, ακριβέστερη εικόνα».

Στο ερώτημα αν ο χθεσινός μεγάλος σεισμός ήταν ο κύριος ή όχι, οι απόψεις των ειδικών διίστανται. «Χρειαζόμαστε ακόμη χρόνο προτού καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα» απαντά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Κατά τον γεωλόγο – σεισμολόγο διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών Θανάση Γκανά, πρόκειται για τον κύριο σεισμό. «Εσκασε ο νότιος κλάδος του ρήγματος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαντληθεί το δυναμικό του σεισμού» υποστηρίζει.

Το πιο επικίνδυνο ρήγμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που κάνει το ρήγμα του Ιονίου ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι από έναν τόσο μικρό χώρο απελευθερώνεται τόσο μεγάλη ενέργεια.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Θανάση Γκανά, στο Ιόνιο η κίνηση των τεκτονικών πλακών γίνεται οριζοντίως. Στα ανατολικά είναι η πλάκα του Αιγαίου και στα δυτικά η πλάκα της Αφρικής.
Διαφωνία μεταξύ των ειδικών υπάρχει και για τη «συγγένεια» των σεισμών της Κεφαλονιάς (το 2014) με τον χθεσινό της Λευκάδας.
Ο Θανάσης Γκανάς υποστηρίζει ότι οι σεισμοί της Κεφαλονιάς οφείλονται στο ρήγμα της Παλλικής και όχι στο λεγόμενο ρήγμα του Ιονίου.

Για τον Γεράσιμο Χουλιάρα, όμως, κύριο ερευνητή σεισμολογίας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο χθεσινός σεισμός της Λευκάδας είναι συνέχεια της σεισμικής διέγερσης που άρχισε πέρυσι με τους διπλούς σεισμούς της Κεφαλονιάς.

«Η περιοχή στη Λευκάδα όπου έγινε ο σεισμός βρίσκεται δυτικά στο βορειότερο τμήμα του ίδιου ρήγματος που προκάλεσε τους σεισμούς στην Κεφαλονιά» αναφέρει. «Το ρήγμα του Ιονίου έχει πολύ αυξημένες τάσεις συσσώρευσης και απελευθέρωσης σεισμικής ενέργειας. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο έχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 20 – 30 χρόνια μεγάλους σεισμούς)».

Η σεισμική προϊστορία. Σύμφωνα με τον Θανάση Γκανά, τον 20ό αιώνα ο Εγκέλαδος χτύπησε δυνατά τρεις φορές τη Λευκάδα και δύο φορές –μέχρι στιγμής –τον 21ο αιώνα. Το μέγεθος των σεισμών μετρήθηκε από τους ειδικούς τον περασμένο αιώνα σε κλίμακα Ρίχτερ και τον 21ο αιώνα σε κλίμακα ροπής. Ετσι, όπως εξηγεί, το 1914 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6,3 της κλίμακας Ρίχτερ και το 1948 δύο σεισμοί μεγέθους 6,5 της κλίμακας Ρίχτερ. Το 2003 το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,3 της κλίμακας ροπής (5,9 ρίχτερ), ενώ το μέγεθος του χθεσινού σεισμού ήταν 6,4 (6 ρίχτερ) της ίδιας κλίμακας.
Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί, στον σεισμό του 1914 έχασαν τη ζωή τους 16 κάτοικοι του νησιού, ενώ πολλά χωριά καταστράφηκαν (Αθάνι, Αγιος Πέτρος, Διαμιλιάνοι κ.ά.), ενώ άλλα αποκλείστηκαν από πτώσεις βράχων (Πόρος, Καρυά κ.ά.).

Στους δύο σεισμούς του 1948 δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν. Οι σημαντικότερες ζημιές προκλήθηκαν στη Νοτιοδυτική Λευκάδα. Συνολικά 244 κτίρια κατέρρευσαν και 998 υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Στον σεισμό του 2003 (14 Αυγούστου) από τις 3.165 αυτοψίες που διενεργήθηκαν 126 κτίρια χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», δηλαδή μη κατοικήσιμα, 1.495 «κίτρινα», έχρηζαν επισκευής και 1.544 «πράσινα», μπορούσαν να κατοικηθούν. Χαρακτηριστικό αυτού του σεισμού ήταν οι πτώσεις βράχων και οι καθιζήσεις.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Η επόμενη ημέρα στο νησί

Η καταγραφή των ζημιών έχει ήδη ξεκινήσει σε Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ιθάκη σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη. Ωστόσο, πλήρης εικόνα των ζημιών θα αρχίσει να σχηματίζεται από σήμερα όταν θα έχει προχωρήσει η πρώτη αυτοψία των μηχανικών. Τότε θα ξεκαθαριστεί ποια σπίτια μπορούν και ποια όχι να κατοικηθούν.

Στο νησί της Λευκάδας μετέβη χθες το απόγευμα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης προκειμένου να υπάρξει συντονισμός όλων των προσπαθειών για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών.

Στο μεταξύ, τεχνικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα τοποθέτησε στη Λευκάδα επιπλέον επιταχυνσιογράφους προκειμένου να παρακολουθείται η εξέλιξη της σεισμικότητας.

Αυτοψία στις περιοχές της Λευκάδας που επλήγησαν από τον σεισμό πραγματοποιεί από χθες κλιμάκιο επιστημόνων από την Περιφερειακή Μονάδα Πρεβέζης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Οπως έγινε γνωστό από το ΙΓΜΕ, από τα έως τώρα στοιχεία που διερευνήθηκαν προκύπτει ότι οι κυριότερες επιπτώσεις εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο στο νότιο και δυτικό τμήμα του νησιού από πτώσεις βράχων και υποχωρήσεις εδαφικών μαζών.