Καθρέφτη της ύφεσης που βασανίζει την ελληνική οικονομία αποτελεί η κατανάλωση των καυσίμων, που επιμένει να υποχωρεί παρά τη βουτιά στις τιμές.

Διαψεύδοντας τις προσδοκίες για τόνωση της ζήτησης από τη σημαντική κάμψη των τιμών, οι πωλήσεις βενζινών και ντίζελ πέφτουν συνεχώς έναντι των περυσινών επιπέδων, απόδειξη ότι συνεχίζεται η αρνητική τάση που ξεκίνησε μετά τα capital controls και ενισχύθηκε από τη φθινοπωρινή φοροεπιδρομή.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών που δείχνουν ότι στο δεκάμηνο (Ιανουάριος – Οκτώβριος) η κατανάλωση έκλεισε στο -6% για τις βενζίνες συγκριτικά με πέρυσι, κι ας πωλείται η αμόλυβδη 11% φθηνότερα. Αντίστοιχα, για το ντίζελ κίνησης η κατανάλωση έκλεισε στο -2% κι ας κοστίζει 15% λιγότερο από όσο ένα χρόνο πριν.

Στελέχη της αγοράς εξηγούν πως το -6% στις βενζίνες μόνο αμελητέο δεν είναι. Αν υποθέσουμε ότι διατηρείται έως τα τέλη του έτους, τότε μεταφράζεται σε 151.000 λιγότερους τόνους βενζίνης από πέρυσι, οπότε και είχαν πωληθεί στη χώρα 2,55 εκατ. τόνοι.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας δεν δείχνει να έχει μειωθεί, ειδικά από τον Σεπτέμβριο και μετά, καταγράφεται αυξημένη κυκλοφορία ακόμη και εικόνες μποτιλιαρίσματος, που παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές.

Η ΚΙΝΗΣΗ. Πραγματική εξέλιξη ή ευσεβείς πόθοι; Μπορεί μεγάλες οδικές αρτηρίες όπως η Κηφισίας και η Μεσογείων να φαίνεται σαν να μην έχουν επηρεασθεί, ωστόσο το ακριβώς αντίθετο ισχύει στις εθνικές οδούς. Εκεί οι μετακινήσεις, φυσικά και η κατανάλωση καυσίμων έχουν συρρικνωθεί, αφού οι παραγγελίες έχουν μειωθεί όπως και τα δρομολόγια των μεταφορικών.

Με άλλα λόγια, οι επιπτώσεις της ύφεσης είναι προς το παρόν πιο αισθητές στον επαγγελματικό τομέα από ό,τι στον οικιακό. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι πωλήσεις του ντίζελ κίνησης στον επαγγελματικό τομέα έχουν μειωθεί 20% συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών καυσίμων. Ουσιαστικά, οι θετικές τάσεις για ζήτηση καυσίμων που υπήρχαν μέχρι και το πρώτο τετράμηνο – πεντάμηνο του 2015, έχουν αντιστραφεί.