Συλλυπητήρια μηνύματα για τον θάνατο του πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ εξέδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα πολιτικά κόμματα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος απέστειλε στον γερμανό πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ, το ακόλουθο τηλεγράφημα για τον θάνατο του Χέλμουτ Σμιτ:

«Έφυγε από την ζωή ένας μεγάλος ηγέτης και πολιτικός, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικώς στην διαμόρφωση του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, υπό όρους Δημοκρατίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Ας είναι η μνήμη του ασφαλής πυξίδα προσανατολισμού, για την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει, στην πορεία προς την ουσιαστική ευρωπαϊκή ενοποίηση, με βάση τις προαναφερόμενες αρχές και αξίες που ο Χέλμουτ Σμιτ υπηρέτησε, σ’ όλη του την ζωή, με φρόνηση και συνέπεια. Η Ελλάδα ουδέποτε θα λησμονήσει -όπως αντιθέτως, θα του αναγνωρίζει στο διηνεκές ως ελάχιστο φόρο τιμής- την καθοριστική σύμπραξή του κατά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στη γερμανική πρεσβεία και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω τη βαθύτατη συγκίνησή μου για την απώλεια του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ. Υπήρξε πολιτικός που απολάμβανε βαθύτατο σεβασμό, όχι μόνο στην πατρίδα του, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Και βέβαια στην Ελλάδα.

» Υπήρξε ο σημαντικότερος υποστηρικτής του αγώνα που ανέπτυξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για τη ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Οι Έλληνες θα τιμούμε με ευγνωμοσύνη τη μνήμη του. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια».

O εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, για το θάνατο του Χέλμουτ Σμιτ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Χέλμουτ Σμιτ αποτέλεσε μια εμβληματική φυσιογνωμία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ιδέας, πρωταγωνίστησε ως καγκελάριος στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Θιασώτης της ειρήνης και της δημοκρατίας μένει στην ιστορία ως ένας πολιτικός που συνέβαλε στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατηρώντας πάντα το θάρρος της γνώμης του».

Η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Mια μεγάλη προσωπικότητα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, ο Χέλμουτ Σμιτ πέρασε σήμερα στην ιστορία. Ο διάδοχος του, Βίλλυ Μπράντ, έδειχνε πάντα τα φιλελληνικά του αισθήματα, καθώς ήταν ο βασικός υποστηρικτής της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ μαζί με τον Βαλερί Ζισκάρ ντ‘ Εσταίν.

» Το καλοκαίρι του 2015 τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ασκώντας μάλιστα κριτική στην τακτική της γερμανικής ηγεσίας. Με την δράση του, την τολμηρή πολιτική του σκέψη, σημάδεψε για δεκαετίες την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Το πάθος του για την ενωμένη Ευρώπη αποτελεί σήμερα ένα φάρο απέναντι στο κύμα εθνικισμού και ευρωσκεπτικισμού που απειλεί την Ευρώπη. Η στάση του ακόμη και λίγο πριν το τέλος του, είναι σαφές μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για τις επόμενες γενιές».