Οι Κροάτες προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται έπειτα από την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013.

Ο νικητής των εκλογών αναμένεται να κληθεί να διαχειριστεί μια οικονομία σε εύθραυστη κατάσταση αλλά και να αντιμετωπίσει το μεγάλο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το συντηρητικό HDZ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, αναμένεται να κερδίσει οριακά με πέντε έδρες την εκλογική αναμέτρηση, ένα αποτέλεσμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως τα μικρότερα κόμματα θα είναι αυτά που θα παίξουν σημαντικό ρόλο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο συντηρητικός συνασπισμός τάσσεται υπέρ μιας πιο σκληρής στάσης από αυτή που τηρεί το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, επιδιώκοντας αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στην ροή προσφύγων.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 330.000 μετανάστες έχουν διασχίσει την Κροατία από τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 19:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 22:00.