Ασφυκτικό πρέσινγκ προς την κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις οι κοινωνικές δράσεις που θα απαλύνουν τις συνέπειες από την πολιτική του Μνημονίου, ασκεί μερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημαντική αργοπορία που παρατηρείται σε μια σειρά από ζητήματα που θεωρούνται υψίστης σημασίας και προβλέπονται από το «παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα», έχει θορυβήσει τους λεγόμενους κινηματικούς βουλευτές, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία συσπειρώνονται γύρω από την πάλαι ποτέ ομάδα των 53.

Αμεση προτεραιότητα για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχει η προώθηση του δικτύου προστασίας των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με την ονομασία «Στέγη και τροφή για όλους». Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει την εξασφάλιση των βασικών ειδών διατροφής, θέρμανσης και στέγασης των στρωμάτων που έχουν συνθλιβεί από την κρίση, το οποίο προς το παρόν δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, παρά μόνο στο σκέλος της επανασύνδεσης του ρεύματος σε οικογένειες που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Παράλληλα, ζητάνε την άμεση έναρξη των προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας, τα οποία έχει κληθεί να υλοποιήσει η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Ράνια Αντωνοπούλου και ακόμη δεν έχουν γίνει πράξη.

Την ίδια στιγμή, δεν παραλείπουν να επιμένουν και στην προώθηση μέτρων υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων, που θα τους ξεχωρίσουν, όπως επισημαίνουν, στην πράξη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ θα αναπτερώσουν το ηθικό των αριστερών ψηφοφόρων του κόμματος που είναι ακόμη μουδιασμένοι.

Το τεστ. Στην κατεύθυνση αυτή και έχοντας εξαιρετική συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, πέτυχαν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο μέχρι την Τρίτη, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Πάντως, το συγκεκριμένο μέτρο από ορισμένους ερμηνεύεται ως μια πρώτη πρόβα για τυχόν αλλαγή συσχετισμών από την παρούσα Βουλή. Στο Μαξίμου θεωρούν δεδομένο το «όχι» των ΑΝΕΛ, ενώ προσδοκούν στη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.