Με μια …“Victoria” (ο τίτλος της ταινίας έναρξης με αέρα Βερολίνου και ταμπεραμέντο Ισπανίας, κι άλλες 200 ταινίες – 77 από τις οποίες ελληνικές) ξεκινά την Παρασκεή επίσημα το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Με 118 μεγάλου και 62 μικρού μήκους ταινίες από 53 χώρες του κόσμου, αφιερώματα, ειδικές προβολές, τα άκρως ενδιαφέροντα τμήματα “Νέοι Ορίζοντες και “Ματιές στα Βαλκάνια”, μια συναυλία με παράλληλη προβολή της ταινίας του 1927 “Metropolis” του Φριτς Λανγκ -συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μουσικής, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015), το φεστιβάλ εξακολουθεί στην 56η του φετινή διοργάνωση να αποτελεί τη μεγαλύτερη “γιορτή” του σινεμά στη χώρα, παρά τον ιδιαίτερα χαμηλό προϋπολογισμό των 700.000 ευρώ, για τον οποίο, όπως λεγε λίγες μέρες πριν ο διευθυντής του Δημήτρης Εϊπίδης, “ευελπιστούμε να καλυφθεί με 250.000 έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠΠΟ, 150.000 από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Media, 120.000 ευρώ από χορηγίες και 180.000 τα αναμενόμενα έσοδα από εισιτήρια και πωλήσεις καταλόγων και αφιερωματικών τόμων”.

Την αποψινή (στις 8 μ.μ στον κινηματογράφο “Ολύμπιον”) τελετή έναρξης, που θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Αντίνοος Αλμπάνης, σκηνοθετεί ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης. Το μίνι θεατρικό δρώμενο με αναφορές στο βωβό κινηματογράφο θα παρουσιάσουν φοιτητές της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ και θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας “Victoria” του Γερμανού σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Σίπερ, ένα μονοπλάνο 144 λεπτών. Ηρωίδα είναι η Βικτόρια του τίτλου, μια Ισπανίδα που ζει στο Βερολίνο.

Ταινία – άθλος (απέσπασε γι’ αυτό το βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης για διεύθυνση φωτογραφίας στο 65ο Φεστιβάλ Βερολίνου εξ ημισείας με το Under Electric Clouds), η …μονόπλανη Victoria αποπνέει τον αέρα του Βερολίνου και των ανθρώπων του.

Στοχεύοντας στο συν-αίσθημα ως τη μόνη κοινή κινηματογραφική γλώσσα και θεματική συνεννόησης κινηματογραφιστών αλλά και θεατών, οι 200 ταινίες “νέας εσοδείας” από όλο τον κόσμο που θα προβληθούν στοχεύουν, όπως και η αφίσα της φετινής διοργάνωσης με τους επάλληλους κύκλους, στη συνα-αίσθηση των θεατών σε κοινές εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα με ερέθισμα την “κοινή οπτική” του στη μεγάλη οθόνη.

Με τη Μισέλ Ρέι – Γαβρά (πρόεδρο της κριτικής Επιτροπής) και τα υπόλοιπα μέλη της πενταμελούς κριτικής επιτροπής παρόντες ήδη στη Θεσσαλονίκη, και εν αναμονή των επίσημων προσκεκλημένων, οι προβολές ξεκινούν στις 15.30 μετά το μεσημέρι σήμερα, στην αίθουσα “Σταύρος Τορνές” του λιμανιού με την ταινία του Μιρτσέα Ντανελιούκ “Κυνήγι αλεπούδων” στο πλαίσιο του αφιερώματος στον πρωτοπόρο Ρουμάνο δημιουργό.

Ακολουθούν καθημερινές προβολές και στις συνολικά έξι αίθουσες του φεστιβάλ (τις τέσσερις του λιμανιού και τις αίθουσες Παύλος Ζάννας και Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους).

Το 56ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικοί δημιουργοί που έχουν διακριθεί στο ανεξάρτητο ευρωπαϊκό σινεμά, όπως ο οραματιστής Γάλλος σκηνοθέτης Αρνό Ντεσπλεσέν και ο Ρουμάνος κινηματογραφιστής Μίρτσεα Ντανελιούκ, το έργο του οποίου επηρέασε σημαντικά το νέο κύμα του ρουμανικού κινηματογράφου.

Στους δύο κινηματογραφιστές, το 56ο φεστιβάλ προετοιμάζει ειδικά αφιερώματα, ενώ προγραμματίζεται ειδική προβολή της ταινίας “Η μωρία του Αλμάιερ” της Βελγίδας σκηνοθέτη Σαντάλ Άκερμαν, που πέθανε πρόσφατα (στις 5 Οκτωβρίου σε ηλικία 65 ετών). Η Άκερμαν διετέλεσε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της 37ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Για τη λήξη του φεστιβάλ (το βράδυ του Σαββάτου 14 Νοεμβρίου) επελέγη η ταινία του τιμώμενου (και παρόντα στη Θεσσαλονίκη όπου θα δώσει και masterclass το Σάββατο 14 Νοεμβρίου) Γάλλου Αρνό Ντεσπλεσέν “Τα χρυσά μου χρόνια” (“My Golden Years” 2015), μια ελεγεία για τη νεότητα, που απέσπασε το βραβείο SACD στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών. Ο Ντεσπλεσέν θα παραβρεθεί στις προβολές των ταινιών του (θα προβληθούν συνολικά επτά ταινίες χαρακτηριστικές της φιλμογραφίας του), ενώ θα δώσει κι ένα μάστερκλας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ (το πρωί του επόμενου Σαββάτου).

Πέραν των 200 ταινιών, του masterclass, της συναυλίας στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνονται και πέντε πάρτι, ενώ οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν δεκάδες βραβευμένες ήδη ταινίες και τις εν πολλοίς άγνωστες στην Ελλάδα πτυχές της σύγχρονης κινηματογραφικής οπτικής, όπως αυτή διαμορφώνεται (από τα γειτονικά Βαλκάνια ως την Ουγγαρία, τη Γερμανία – την Πορτογαλία, την Τουρκία και το Ιράν ως την Αργεντινή).

“Άφεριμ” υπό την …τουρκική έννοια για την προσπάθεια των διοργανωτών του 56ου φεστιβάλ, αλλά και …“Aferim¨” σύμφωνα με τον τίτλο του …βαλκανικού γουέστερν -όπως χαρακτηρίστηκε η ταινία (ανθρωπολογική και πολιτισμική καταγραφή του ρατσισμού στη Βαλκανική) του Ρουμάνου Ράντου Ζούντε, που έρχεται στη Θεσσαλονίκη με βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στο 65ο Φεστιβάλ Βερολίνου (η ταινία προβάλλεται απόψε, στις 8.30, και την επόμενη Παρασκευή 13/11, στις 11 μ.μ., στην αίθουσα “Σταύρος Τορνές” του λιμανιού).

Τα εισιτήρια για κάθε προβολή κοστίζουν 5 ευρώ, ενώ αυτά για τη συναυλία στο ΜΜΘ 15 ευρώ.