Από την 1η Ιανουαρίου 2016, κανένας επιτηδευματίας δεν θα μπορεί να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην Εφορία και να στήσει τη δική του επιχείρηση αν δεν έχει προμηθευτεί τερματικό μηχάνημα ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα γνωστά μας POS.
Οι φορολογούμενοι, από την πλευρά τους, θα έχουν κίνητρα για να γυρίσουν την πλάτη στο χρήμα σε φυσική μορφή, λαμβάνοντας έναν ηλεκτρονικό λαχνό στο κινητό τους για κάθε 1.000 ευρώ συναλλαγών που θα διεξάγουν με τις κάρτες τους, χτίζοντας παράλληλα το αφορολόγητο –το οποίο συνεχίζει να σχεδιάζει η κυβέρνηση –μέσω των ψηφιακών δαπανών τους.
Οι επιχειρήσεις, τέλος, οι οποίες θα κάνουν όλες τις συναλλαγές με τους προμηθευτές τους ηλεκτρονικά, θα μπορούν να ελπίζουν σε μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Αυτά είναι ορισμένα από τα πολλά μέτρα που πλαισιώνουν το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για διεύρυνση της χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών από όλους και για όλα, λαμβάνοντας μέριμνα για τους υπερηλίκους, με στόχο την πάταξη της διαφυγής εσόδων από ΦΠΑ, μιας τρύπας που κοστίζει σήμερα έως και 7 δισ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου σε ετήσια βάση.

Οπως είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους, ενώ εξαιρέσεις θα προβλεφθούν και για τις επιχειρήσεις σε γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές της χώρας.

Το σχέδιο είναι μακρόπνοο, άρχισε να εκπονείται από τον περασμένο Μάρτιο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση μέσω του Μνημονίου, θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον ερχόμενο Μάρτιο. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή, η οποία μελετά σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος τη μετάβαση στο νέο τοπίο πληρωμών.

Τα χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τον Αλεξιάδη, βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος πληρωμών εξετάζεται να είναι:

1 Κίνητρα. Οι φορολογούμενοι θα αθροίζουν μια μορφή πόντων για κάθε πληρωμή τους με πλαστικό χρήμα και για κάθε 1.000 ευρώ αγορών θα λαμβάνουν έναν ψηφιακό λαχνό. Με αυτόν θα συμμετέχουν σε κληρώσεις μετρητών ή ακόμα και ακινήτων, τα οποία βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο και θα απαλλάσσονται από τη φορολογία. Στον βαθμό που θα καθιερωθεί τελικά αφορολόγητο όριο για όλους, αυτό θα χτίζεται μέσω πληρωμών με πλαστικό χρήμα.
2 Εξαιρέσεις. Η χρήση πλαστικού χρήματος θα λάβει υποχρεωτική μορφή για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων. Θα προβλεφθούν όμως και εξαιρέσεις για ηλικιωμένους και επιχειρήσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.
3 Διασύνδεση. Ολες οι επιχειρήσεις υποχρεωτικά θα αποκτήσουν μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία θα συνδεθούν με τις ταμειακές μηχανές τους. Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο να εκδίδονται αποδείξεις πληρωμής από τα POS αλλά όχι απαραίτητα και από τις ταμειακές. Ετσι, η επιχείρηση εισπράττει το αντίτιμο της συναλλαγής, όχι όμως και το Δημόσιο τον αναλογούντα ΦΠΑ.
4 Απευθείας είσπραξη ΦΠΑ. Για κάθε επιχείρηση θα δημιουργηθεί ένας ειδικός τραπεζικός λογαριασμός ΦΠΑ, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος. Οι τράπεζες για κάθε συναλλαγή θα κάνουν διαχωρισμό της αξίας του προϊόντος και του ΦΠΑ που αναλογεί. Ετσι, τα έσοδα από ΦΠΑ θα μπαίνουν σε ειδικό χωριστό τραπεζικό λογαριασμό. Από αυτό τον λογαριασμό η επιχείρηση θα μπορεί μόνο να αποδώσει ΦΠΑ στο Δημόσιο ή να κάνει συμψηφισμούς. Παράλληλα θα μειωθεί το κόστος χρήσης των POS για τις επιχειρήσεις.
5 Λιγότεροι φόροι. Αν το σχέδιο πετύχει, ανοίγει ο δρόμος –σύμφωνα με τον Αλεξιάδη –για μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα ηλεκτρονικοποιήσουν τις συναλλαγές τους.

Τα περιθώρια αύξησης των εσόδων με όχημα το πλαστικό χρήμα είναι τεράστια. Τον Αύγουστο, εν μέσω capital controls, η αύξηση των πληρωμών με κάρτες οδήγησε τα έσοδα από ΦΠΑ διαμονής και εστίασης στα νησιά από τα 14 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα στα 29 εκατ. ευρώ