Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έφθασε στην Αθήνα λίγο μετά τις 7 το πρωί , πραγματοποιώντας διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, με βασικό θέμα την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Τον κ. Σουλτς υπεδέχθη στο αεροδρόμιο αντιπροσωπεία της κυβερνησης με επικεφαλής των πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Σουλτς θα επισκεφθεί τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνα και στην Μυτιλήνη και θα έχει συζητήσεις με τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το πρωϊ της Τετάρτης ο κ. Σουλτς, παραβρέθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου παρακολύθησε την την εκδήλωση για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την χώρα μας στο Λουξεμβούργο.

Στην συνέχεια θα κάνουν δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης και θα έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις όσον αφορά στην ροή των προσφύγων και τις δυσκολίες που παρουσιάζει για την Ελλάδα η διαχείριση του προβλήματος.

Στις 10:30 θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Σούλτς όπου πέραν του προσφυγικού θα συζητηθεί και η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας με τους δανειστές. Άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση συνδέει τα δύο θέματα και ζητά ελαστικότητα στην υλοποίηση του προγράμματος λόγω της επιβάρυνσης της ελληνικής οικονομίας από την διαχείριση του προσφυγικού. Το πρόγραμμα του κ. Σουλτς περιλαμβάνει ακόμη επίσκεψη στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες καθώς και στο κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό -συνοδευόμενος, πάντα, από τους υπουργούς Νίκο Ξυδάκη και Γιάννη Μουζάλα.

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Μυτιλήνη για να διαπιστώσουν τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο υποδοχής της Μόριας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχές αλλά και η τοπική κοινωνία. Η Λέσβος σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής ροής αφού με βάση τα επίσημα στοιχεία μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν εισέλθει συνολικά περισσότεροι από 300.000 πρόσφυγες.