Η αγωνιστική

των προπονητών

Συνήθως μιλάμε για τους κόουτς πριν από τη (φθινοπωρινή) παρέλαση, οπότε και τίθεται το ερώτημα ποιος θα (την) προλάβει και ποιος όχι. Με δεδομένο λοιπόν ότι πέρασε η 28η Οκτωβρίου, ορισμένοι πρέπει να νιώθουν σχετική άνεση. Ή μήπως όχι; Το βέβαιο είναι πως όσο προχωρά το πρωτάθλημα (με τις τέσσερις λιγότερες αγωνιστικές, να μην το ξεχνάμε), τόσο θα αυξάνεται η πίεση για τους ανθρώπους που κάθονται στην άκρη του πάγκου. Συνήθως προκύπτει θέμα από κει που ουδείς το περιμένει. Ωστόσο, ένα σημαντικό παιχνίδι είναι αυτό ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Ατρόμητο. Αμφότερες οι ομάδες άρχισαν τη σεζόν με όνειρα και ειδικά ο Ατρόμητος πίστεψε πως με βάση το πολύ αξιόλογο υλικό του θα μπορούσε να κάνει υπέρβαση. Επί του παρόντος κινείται σε ρηχά νερά. Η νίκη κάποιον θα εκτοξεύσει, κάποιον θα βυθίσει σε μεγαλύτερο προβληματισμό.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί και το επικείμενο συναπάντημα δύο προπονητών με παλιότερες, και δυνατές αναμφίβολα, αγάπες τους. Ο Μάντζιος με τον Λεβαδειακό υποδέχεται τον Πανιώνιο, ενώ ο Μαντζουράκης εκστρατεύει με τον Παναιτωλικό στην Ξάνθη. Δεν είναι μυστικό πως στο Αγρίνιο ζητούν απεγνωσμένα βαθμούς, καθώς η πορεία της ομάδας μοιάζει κατώτερη κάθε προσδοκίας.

Το βλέμμα

στο ντέρμπι

Η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ έρχεται σε ένα κρίσιμο σημείο για αμφότερες τις ομάδες. Ο Παναθηναϊκός ύστερα από την κατά γενική παραδοχή αναιμική του παρουσία στην Τούμπα ψάχνει νίκη και όχι ένα ακόμη άλλοθι. Ναι μεν στη Λεωφόρο σηκώνουν τους εξωαγωνιστικούς τόνους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι οπαδοί είναι ευχαριστημένοι από τη συγκομιδή βαθμών και τη συνολική απόδοση του Tριφυλλιού. Ισως ο Αναστασίου να έχει καταλήξει στην απόφαση να ανοίξει το rotation, που πάει να πει ότι σκέφτεται να προσφέρει ευκαιρίες σε περισσότερους ποδοσφαιριστές. Στον αντίποδα, η ΑΕΚ είχε την ατυχία να δώσει όλα τα ντέρμπι του πρώτου γύρου εκτός έδρας, συνεπώς ο συντελεστής δυσκολίας υπήρξε υψηλός. Στην Τούμπα ηττήθηκε αλλά το πάλεψε, στο Νέο Φάληρο κράτησε μόνο μέχρι τη μία ώρα αγώνα. Στο πράσινο σπίτι τι θα καταφέρει; Το έξυπνο με τον Μανωλά σχετίζεται με την απόφασή του να μην κάνει καινοτομίες, ούτε να αλλάξει την τακτική που δούλευε επί μακρόν (και επί Δέλλα) η ομάδα, στα δύο ματς που βρέθηκε στον πάγκο. Οσον αφορά τον Πογέτ, ελάχιστες φορές θυμόμαστε τεχνικό να έρχεται με διάθεση να αναλάβει αμέσως δουλειά και να κουβαλά βαλίτσες έχοντας στόχο να μείνει και όχι να κάνει ταξίδια. Τι ψάρια θα πιάσει, η πορεία θα δείξει.

Εκλογές

Φαίνεται ειλημμένη απόφαση, οπότε καλό είναι να τη δούμε: από την επόμενη χρονιά πρόθεση των αρμοδίων είναι να κάνουν όλες τις εκλογές σε όλες τις ομοσπονδίες με σύστημα απλής αναλογικής και όχι με το υπάρχον (πλειοψηφικό). Πρόκειται για σοβαρή αλλαγή, κάποιοι θα ευνοηθούν, κάποιοι όχι – και αν οριστικοποιηθεί αναμένονται αντιδράσεις. Ειδικά αν αυτό συνδυαστεί με το σχέδιο να υπάρχει όριο στις θητείες, συνεπώς να μην έχουμε παράγοντες – δεινοσαύρους