Από τη γέννηση (1979) του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, οι όποιες γκρίνιες υπήρχαν στην πράσινη εξέδρα, επικεντρώνονταν κυρίως γύρω από ένα όνομα: Βαρδινογιάννης. Ακόμη σωστότερα, την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Υπάρχουν αυτοί που εκτιμούν τα όσα προσέφερε στην ομάδα και όντως δεν είναι λίγα, με δεδομένο ότι ήλεγχε την ΠΑΕ για περίπου 30 χρόνια. Στον αντίποδα, οι φωνές της αμφισβήτησης εστιάζουν στο γεγονός πως οι τίτλοι ήταν λιγότεροι των πραγματικών δυνατοτήτων του Παναθηναϊκού.

Σε εποχές που το ποδοσφαιρικό τμήμα δεν πήγαινε καλά, η ιαχή «Παύλο θεέ πάρε την ΠΑΕ» κυριαρχούσε στις κερκίδες του ΟΑΚΑ, έδρα τότε του Τριφυλλιού. Ηταν η δυνατή φωνή των οπαδών που ήθελε να πικάρει τους Βαρδινογιάννηδες και τόνιζε ταυτόχρονα πόσο επιτυχημένο ήταν το μοντέλο του μπάσκετ. Θυμίζουμε πως Γιώργος Βαρδινογιάννης και Παύλος Γιαννακόπουλος μονομάχησαν για να αποκτήσουν την πλειοψηφία των μετοχών της νεοσύστατης ΠΑΕ το καλοκαίρι του ’79. Φωνές που έγιναν ακόμη δυνατότερες, ικανές να σε ξεκουφάνουν, στο 1-4 από τη Λεβερκούζεν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, μια εποχή δύσκολη για το ποδόσφαιρο του ΠΑΟ,  καθώς κυριαρχούσε η τότε πανίσχυρη ΑΕΚ. Αργότερα, το δεύτερο επεισόδιο αφορούσε τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και την πενταετία 2003-2008, με τον Ολυμπιακό να σαρώνει τους τίτλους, αλλά τον Τζίγγερ να αδυνατεί να σταματήσει το σερί και την κόκκινη κυριαρχία σε όλα τα επίπεδα. Τα ονόματα των Βύντρα – Σπυρόπουλου ήταν ταυτισμένα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ως επιλογές της απολύτου αρεσκείας του, οπότε μπήκαν στη μέση και έμοιαζαν με φιτίλι κάθε φορά που η απόδοση των ποδοσφαιριστών ήταν κάτω του μετρίου. Εντάσεις είχαμε και μετά την αποχώρηση των παραγόντων που θέλησαν να δώσουν προφίλ πολυμετοχικού στον Παναθηναϊκό, το καλοκαίρι του 2010.

Πρόσωπο που δίχασε την πλειονότητα των φίλων του ΠΑΟΚ αναμφίβολα ήταν ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Οι φανατικοί στην Τούμπα ουδέποτε συγχώρεσαν τον τέως διεθνή φορ για την απόφασή του να μεταπηδήσει στον Παναθηναϊκό το 2006. Τον θεώρησαν προδότη. Ακόμη και όταν επέστρεψε στον ΠΑΟΚ, αφού δεν θέλησε να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό, ο Σαλπιγγίδης πέρασε δύσκολες στιγμές με το μισό γήπεδο να τον χειροκροτεί και το άλλο μισό να τον αποδοκιμάζει, ενίοτε και με αισχρούς χαρακτηρισμούς. Μια έκρυθμη πενταετία (2010-2015).

Στον Πειραιά δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει πως υφίστανται φαινόμενα διχασμού. Κι αυτό διότι εδώ και 20 χρόνια η διοίκηση του Ολυμπιακού είναι πανίσχυρη, οι τίτλοι έρχονται ο ένας μετά τον άλλο, οπότε πώς να προκύψουν αντιδράσεις; Ακόμη κι όταν ο Κόκκαλης έδιωξε για πρώτη φορά (1999) τον Μπάγεβιτς, οι φωνές διαμαρτυρίας για το άδικο της αποπομπής πνίγηκαν μόλις εμφανίστηκαν ξανά τα τρόπαια…