Διαφορετικές στρατηγικές, διαφορετικός σχεδιασμός, διαφορετικές επιδιώξεις. Το γαλάζιο «μυθιστόρημα των τεσσάρων» δεν έχει συνέχεια, δεν αλληλοσυμπληρώνεται, αντιθέτως αναδεικνύει τέσσερις ιστορίες που συγκρούονται μετωπικά –με τόση ένταση που κατά πολλούς στη ΝΔ εγκυμονεί κινδύνους και για την επόμενη ημέρα, ιδίως για τη συνοχή του κόμματος σε φάση αξιωματικής αντιπολίτευσης και με μια διπλή ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε λίγους μήνες. Είναι αυτό το στοιχείο που οδηγεί τα ίδια στελέχη στην εκτίμηση ότι η ΝΔ στις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου δεν αναζητεί μόνον αρχηγό, αλλά και πολιτικό αφήγημα.
Στο γαλάζιο παρασκήνιο η συζήτηση έχει φουντώσει και για τα δύο σκέλη, καθώς δίπλα στη διελκυστίνδα για το πρόσωπο που θα κληθεί να αναλάβει την τύχη του κόμματος στην εποχή του τρίτου Μνημονίου, εξελίσσεται και μια μάχη για το στίγμα της ΝΔ: ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του κόμματος αποτελεί την πυξίδα ή το κόμμα πρέπει να επανέλθει σε μια αντιμνημονιακή τροχιά, ανάλογη της περιόδου 2010-2012;

Το ερώτημα διχάζει όχι μόνο τους διεκδικητές της ηγεσίας, αλλά και τα επιτελεία τους, ενώ υπάρχουν ακόμη και εισηγήσεις για μια στροφή ακόμη μεγαλύτερη, η οποία θα μπορούσε να προσδέσει τη ΝΔ στο άρμα του ευρωσκεπτικισμού. Υπό το πρίσμα ότι το Μνημόνιο Τσίπρα, καθώς και η στάση των εταίρων στο Προσφυγικό, ακόμη κι αν δεν οδηγήσουν σε κοινωνικές εκρήξεις, θα αυξήσουν τον εγχώριο αντιευρωπαϊσμό, πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι εκ των υποψηφίων εξετάζουν μια αντίστοιχη ατζέντα, προκειμένου να αρπάξουν το «κύμα» και να ηγηθούν μιας ενδεχόμενης νέας πλειοψηφίας ευρωσκεπτικιστών.

Πρόκειται για εξέλιξη που ξορκίζουν οι παραδοσιακές ομάδες του κόμματος, ιδίως οι πτέρυγες των καραμανλικών και των μητσοτακικών. Αλλά δεν αποκλείεται μια σύγκρουση με φόντο το Μνημόνιο και τις πολιτικές της ΕΕ, να βρεθεί στο επίκεντρο της εσωκομματικής μάχης, όταν αυτή αποκτήσει πολιτικά χαρακτηριστικά.

Η προοπτική, μάλιστα, ενός δεύτερου γύρου για την ανάδειξη αρχηγού, από επιτελικά στελέχη του κόμματος σχεδόν προεξοφλείται ότι θα οδηγήσει και σε μια πολιτική αναμέτρηση εντός του γαλάζιου στρατοπέδου. Και δεν είναι συμπτωματικό ότι ένα στέλεχος με ιστορική διαδρομή, όπως ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ζητεί να επανέλθει η ΝΔ σε αντιμνημονιακή δράση –τραβώντας, ουσιαστικά, το χαλί κάτω από τα πόδια του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο επιχειρεί να συνδέει με τη στήριξη του Μνημονίου, λόγω της κατεύθυνσης που ακολούθησε το κόμμα το περασμένο καλοκαίρι, τις κρίσιμες ώρες μετά το δημοψήφισμα.

Το πολιτικό αφήγημα του Μεϊμαράκη σε σχέση με τους εταίρους, πάντως, στενοί συνεργάτες του αναφέρουν ότι άρχισε να παρουσιάζεται από τη Μαδρίτη και το Συνέδριο του ΕΛΚ, όταν έδωσε εντολή να καταψηφιστεί από τη ΝΔ το ψήφισμα για το Προσφυγικό. «Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο: είμαστε στην Ευρώπη και όχι με την Ευρώπη. Συνεπώς, μπορούμε να συμφωνούμε, αλλά και να διαφωνούμε με τους εταίρους, όπου κρίνεται ότι δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα τη χώρας και της ελληνικής κοινωνίας» είναι το δικό τους μήνυμα, με το οποίο προφανώς επιδιώκουν να προσπεράσουν μια ρελάνς με λογική ευρωσκεπτικιστών από άλλους διεκδικητές της ηγεσίας.

Προς το παρόν, πάντως, η διασφάλιση της κομματικής συνοχής προβάλλεται ως το μεγαλύτερο όπλο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Κυρίως επειδή η ενότητα έχει διασφαλιστεί στην τετράμηνη παρουσία του στο τιμόνι του κόμματος. Από το επιτελείο του επιμένουν ότι μια επικράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα θα οδηγήσει σε αναγκαστική διαρχία που θα προκαλέσει, αργά ή γρήγορα, μεγάλες αναταράξεις –εξού και η ανάδειξη της εξωκοινοβουλευτικής ιδιότητας του περιφερειάρχη. Διαλυτικές καταστάσεις στη ΝΔ θεωρούν ότι προκαλεί και η ανέλιξη του Αδωνη Γεωργιάδη, αφού δύσκολα τα στελέχη του κόμματος θα στοιχίζονταν πίσω από τον προερχόμενο από τον ΛΑΟΣ βουλευτή.

Μάχη για τη δεύτερη θέση. Σε κάθε περίπτωση, οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν αρχίσει να καταστρώνουν πλέον και ατζέντα δεύτερου, όπως φανερώνουν και οι βολές που εκτοξεύονται μεταξύ Τζιτζικώστα και Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο περιφερειάρχης επιδιώκει να καταγραφεί από την κομματική βάση ότι βρίσκεται απέναντι σε όλους και αφήνει υπόνοιες για «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», ενώ διαμορφώνει μια νέα καμπάνια που στοχεύει στους νέους ψηφοφόρους –κυρίως επειδή δεν αναμένει να κινηθούν με λογική ρήξεων και ανατροπών οι μεγαλύτερες ηλικίες.

«Οσοι με κατηγορούν είναι γιατί νιώθουν πως ξεβολεύονται από την υποψηφιότητά μου» είναι το δικό του μήνυμα. Με καμπάνια για τη νεότερη γενιά και με ενισχυμένες δόσεις λαϊκής Δεξιάς, εξάλλου, ανεβάζει στροφές ο Γεωργιάδης.