Στο μυαλό του Ιουλίου Βερν ο γύρος του κόσμου πραγματοποιήθηκε σε 80 ημέρες. Ανάμεσά μας όμως είναι κάποιοι ενθουσιώδεις τύποι χάρη στους οποίους ο γύρος του κόσμου γίνεται σε ένα διήμερο, εύκολα και άνετα. Πού θες να πας; Στην Παταγονία για ορειβασία (στις περιβόητες επτά οδοντωτές κορφές του Fitz Roy Traverse και ελεύθερη αναρρίχηση στο Cerro Torre), στα φιορδ της Νορβηγίας για αρκτικό σερφ, στην εξωτική Αλάσκα, στο Νεπάλ, στη Γεωργία, στον μοναδικό ποταμό ελεύθερης ροής της Ευρώπης; Εκείνοι θα σε ταξιδέψουν. Το 2ο Φεστιβάλ Ταινιών Περιπέτειας –2nd Adventure Film Festival –είναι έτοιμο να δεχθεί τους παθιασμένους με τα εξτρίμ σπορ σε στεριά, αέρα, θάλασσα και τέλος πάντων όπου βάζει ο νους τους, αλλά και εκείνους που θέλουν να αποδράσουν νοερώς εκεί όπου ίσως δεν θα τολμήσουν να πάνε. Η φετινή γιορτή φιλμ υπαίθριων δραστηριοτήτων περιλαμβάνει περίπου 30 ταινίες (για περιπέτειες με ανθρωπιστική διάσταση κάποιες και άλλες με περιβαλλοντική ευαισθησία), τέσσερις ομιλίες – παρουσιάσεις άκρως ενδιαφέρουσες (όπως του Νίκου Μαγγίτση που ολοκλήρωσε το σχέδιο «7 summits» –να σκαρφαλώσει δηλαδή στις επτά ψηλότερες κορυφές του κόσμου –ή του Αλέξανδρου Σωτηρίου για τις επαγγελματικές καταδύσεις του στα Αντικύθηρα) και τρεις φωτογραφικές εκθέσεις (ανάμεσά τους εκείνη του δύτη μιας ανάσας Δημήτρη Μαρουλάκη).

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ. Ανάμεσα στις ταινίες –κάποιες μεγάλης διάρκειας –που είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα, μερικές αν και μικρής διάρκειας έχουν προδιαγραφές υπερπαραγωγής (όπως το φαντασμαγορικό και καλαίσθητο «After glow» που δεν πρέπει να χάσετε), είναι και η ιστορία για τα «Παιδιά του ανέμου» του Παύλου Τριποδάκη. Με επίκεντρο της ταινίας τον μικρό Γαρύφαλλο, ο ντοκιμαντερίστας φωτίζει μια πτυχή του ελληνικού κρατικού σουρεαλισμού. «Γυρίζοντας το φιλμ αιφνιδιάστηκα πολύ όταν διαπίστωσα πως η ελληνική ανοργανωσιά και δυσλειτουργία υπάρχει ακόμα και στην ιστιοπλοΐα, στη χώρα δηλαδή που προσφέρεται απλόχερα για το άθλημα αυτό. Αντίθετα, το κορυφαίο επίπεδο των ελλήνων αθλητών δείχνει μια άλλη εικόνα. Αυτή η σύγκρουση μεταξύ ανοργανωσιάς και κορυφαίου επιπέδου ήταν για εμένα το κίνητρο για να κάνω αυτό το ντοκιμαντέρ» αφηγείται ο Παύλος Τριποδάκης.

Με φόντο την απόκοσμη Παταγονία, ο Νταβίντ Λάμα, το παιδί-θαύμα της αναρρίχησης, επιδιώκει να ανέβει το περίφημο νοτιοανατολικό μέτωπο του Cerro Torre, ενός βουνού για το οποίο κάποτε είπαν ότι είναι το πιο δύσκολο στον κόσμο.Κανείς δεν έχει ανέβει ποτέ αυτή τη Βελόνα Γρανίτη με ελεύθερη αναρρίχηση.Η προσπάθειά του έχει κινηματογραφηθεί στο μεγάλου μήκους φιλμ, με τίτλο το όνομα του βουνού.

Η Δήμητρα Μπαμπαδήμα στα «10 minutes» της –διαρκούν όμως 27 λεπτά –αφηγείται το περιπετειώδες ταξίδι με ωκεανικό σκάφος ενός Ελληνα, ενός Τούρκου κι ενός Αυστραλού μέχρι την Τουρκία, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση μιας οργάνωσης που φροντίζει παιδιά που πλήττονται από τον πόλεμο της Συρίας.

Το «Comes with baggage» είναι μια ξέγνοιαστη ιστορία με ποδήλατο στην Αμερική, που σε κάνει να θέλεις να πουλήσεις τα υπάρχοντά σου, να εγκαταλείψεις την εργασία σου και να δραπετεύσεις με το ποδήλατό σου. Ιστορικά ντοκουμέντα και σύγχρονα βίντεο μαζί με συνεντεύξεις πρωτοπόρων ποδηλατιστών, κατασκευαστών και ιστορικών «συνδυάζονται για να δώσουν μια μοναδική προοπτική για τα ταξίδια που μπορούμε να κάνουμε με ποδήλατο, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά» περιγράφει το πλαίσιο ο δημιουργός της ταινίας Ντομινίκ Γκιλ. Ολα τα προηγούμενα είναι μάλλον αρκετά ως μικρή δόση αδρεναλίνης.

info

2nd Athens Adventure Film Festival, 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών (Στεφάνου Δέλτα 15, Ψυχικό). Εισιτήρια: 10, 12 ευρώ (προπώληση), 18, 20 ευρώ (ταμείο). Πληροφορίες στο www.adventurefilmfestival.gr