Τα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιεί η Ρωσία από τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε ξεκίνησε η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, έχουν προκαλέσει σχεδόν 600 θανάτους, στην πλειονότητά τους μελών ενόπλων οργανώσεων, ανέφερε την Πέμπτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα πλήγματα έθεσαν στο στόχαστρο δέκα από τις 14 επαρχίες της Συρίας, εκτός από την Ταρτούς (δυτικά) και τη Σουέιντα (νότια) που ελέγχονται από το καθεστώς, τη Χασακέ (βορειοανατολικά) που τελεί υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων και του στρατού και την Κουνέιτρα, στο οροπέδιο του Γκολάν (νότια), στα όρια της γραμμής κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Το Παρατηρητήριο κατέγραψε 595 θανάτους μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, από τους οποίους 279 μετριοπαθών ανταρτών και ισλαμιστών που συνδέονται με το Μέτωπο αλ Νόσρα, τη συριακή πτέρυγα της αλ-Κάιντα, 131 τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και 185 αμάχων, μεταξύ των οποίων 46 γυναικών και 48 παιδιών.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, «η πλειονότητα των επιδρομών στόχευσε κυρίως τους (μετριοπαθείς) αντάρτες, τις ισλαμιστικές οργανώσεις καθώς και το Μέτωπο αλ-Νόσρα, αλλά και περιοχές υπό τον έλεγχο του ΙΚ».

Όσον αφορά τον απολογισμό των επιδρομών που πραγματοποιεί ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες από την 23η Σεπτεμβρίου 2014 μέχρι την 23η Οκτωβρίου 2015, το Παρατηρητήριο κατέγραψε 3.649 νεκρούς, από τους οποίους 3.276 ήταν μέλη του ΙΚ, 147 του Μετώπου αλ-Νόσρα και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων. Καταγράφηκαν επίσης 226 θάνατοι αμάχων, δηλ. ποσοστό 6% των θυμάτων, από τους οποίους 65 ήταν παιδιά και 40 γυναίκες.

Οι ρωσικές επιδρομές επέτρεψαν στον στρατό να ανακτήσει τρία χωριά στην επαρχία Χάμα (κέντρο), έξι χωριά, αγροκτήματα και λόφους στο νότιο Χαλέπι και να πάρει τον έλεγχο των περισσότερων υψωμάτων του Τζιμπ Άχμαρ, στην επαρχία Λαττάκειας (δυτικά), εκτός από τα πιο υψηλά που παραμένουν στα χέρια των ανταρτών.

Την ίδια στιγμή, το ΙΚ κατέλαβε σημαντικά τμήματα ενός ζωτικού για το καθεστώς δρόμου που ενώνει τη Χομς με το Χαλέπι.