Την ανάγκη να υπάρξει εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας υπογράμμισε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αναγνωρίζοντας τις υπερβολές του παρελθόντος.

«Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι κάτι το οποίο είναι απαραίτητο στην πολιτική και τη διπλωματία και πρέπει να αποτελεί το θεμέλιο που επειγόντως χρειαζόμαστε» σημείωσε στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

«Χαίρομαι που έχω ένα συνάδελφο που γνωρίζει τη Γερμανία» είπε για τον κ. Κοτζιά και πρόσθεσε: «Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για την πολιτική και τη διπλωματία, είναι το θεμέλιο που θέλουμε αυτή τη χρονική στιγμή, εν μέσω οικονομικής κρίσης».

Παράλληλα, εξέφρασε το σεβασμό του Βερολίνου στις προσπάθειες του ελληνικού λαού. «Η Ελλάδα παραμένει πιστή στις συμφωνίες της, προτίθεται να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό αποκόμισα από τις επαφές μου με τον πρωθυπουργό. Όποιος υπογράφει για μεταρρυθμίσεις, γνωρίζει ότι οι επιβαρύνσεις εμφανίζονται αμέσως αλλά η έλευση του αποτελέσματος αργεί. Χρειάζεται υπομονή.»

Ο Στάϊνμάγιερ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, εκτιμώντας ότι η αντιμετώπισή του είναι πρόκληση για όλη την ΕΕ, μεγαλύτερη και από εκείνη της οικονομικής κρίσης.

«Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά» συνέχισε.

Αναφερόμενος στο πολύνεκρο ναυάγιο στο Αιγαίο, ο υπουργός είπε: «Ένα ευχαριστώ στην Ελλάδα. Η Ελλάδα όχι μόνο αναγνωρίζει τα ανθρωπιστικά της καθήκοντα, τα τηρεί κιόλας.

» Η λύση δεν θα βρεθεί από μία χώρα. Απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις. Απαιτείται ομογενοποιήση αντιλήψεων, κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων στα σύνορα της Ευρώπης. Θα πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι γείτονες των ευρωπαίκών χωρών για να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα κανονίσει καλύτερα τις προσφυγικές ροές» κατέληξε.