Δικογραφία σε βάρος 50χρονου για απάτη με ηλεκτρονικό υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που εξιχνίασε δύο υποθέσεις.

Ειδικότερα, τον περασμένο Αύγουστο, στο Τμήμα Ασφαλείας Θήβας υποβλήθηκε έγκληση από ιδιώτη, ο οποίος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα απάτης από άγνωστους δράστες, με τη μέθοδο της ανάρτησης αγγελίας πώλησης οχήματος στο Διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία, άγνωστοι ανάρτησαν σε ελληνική ιστοσελίδα αγγελία πώλησης αγροτικού μηχανήματος, έναντι 17.200 ευρώ.

Ο παθών επικοινώνησε με τον φερόμενο ως πωλητή, ο οποίος του γνωστοποίησε πως το όχημα βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και του υπέδειξε να επικοινωνήσει με μεταφορική εταιρία που εδρεύει εκεί ώστε αυτή να αναλάβει τη μεταφορά του οχήματος στην Ελλάδα, μετά την προκαταβολή χρηματικού ποσού.

Ο ιδιώτης επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με εκπροσώπους της υποτιθέμενης εταιρείας και πείστηκε να καταβάλλει ως προκαταβολή 3.617 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό τράπεζας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, με σκοπό την αποστολή του αγροτικού μηχανήματος, πλην όμως ποτέ δεν το παρέλαβε.

Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2014 από άλλον ιδιώτη υποβλήθηκε έγκληση στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία είχε πέσει θύμα απάτης από άγνωστους δράστες, με την ίδια μέθοδο.

Στην περίπτωση αυτή ο ιδιώτης είχε εντοπίσει σε ελληνική ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο αγγελία πώλησης πολυτελούς Ι.Χ. επιβατικού αυτοκινήτου, με έδρα το Εδιμβούργο της Σκωτίας, έναντι 46.200 ευρώ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον φερόμενο ως πωλητή, του υποδείχθηκε να επικοινωνήσει με την ίδια μεταφορική εταιρία. Με την ίδια μέθοδο, πείστηκε να καταβάλλει 3.450 ευρώ ως προκαταβολή σε λογαριασμό τράπεζας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και αυτός ουδέποτε παρέλαβε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατόπιν σχετικών παραγγελιών από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Θήβας και Αθηνών αντίστοιχα, διενεργήθηκε ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και ψηφιακών δεδομένων των δύο υποθέσεων. Μετά και από επικοινωνία με τις αρμόδιες εταιρείες παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου και τηλεφωνίας, προέκυψε η εμπλοκή του 50χρονου και στις δύο περιπτώσεις.

Σε έρευνα την περασμένη Τρίτη στο σπίτι του σε περιοχή της Αττικής, βρέθηκε και κατασχέθηκε φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, που θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Σε βάρος του 50χρονου έχουν σχηματιστεί και στο παρελθόν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δικογραφίες για παρόμοια αδικήματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από