Τον έλεγχο δύο τηλεοπτικών δικτύων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση πήρε με τη βία η τουρκική αστυνομία, προκαλώντας εκ νέου αντιδράσεις για την αυταρχική στάση του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις τέσσερις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Σε ζωντανή μετάδοση μπροστά στις κάμερες οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης στην έδρα του Bugun TV και του Kanalturk στην Κωνσταντινούπολη, η μητρική εταιρεία των οποίων έχει τεθεί από τη δικαιοσύνη υπό επιτροπεία.

Η εταιρεία συμμετοχών Koza-Ipek πρόσκειται στον ορκισμένο εχθρό της τουρκικής κυβέρνησης Φετουλάχ Γκιουλέν. Την Τρίτη η τουρκική δικαιοσύνη έθεσε υπό επιτροπεία την εταιρεία με την κατηγορία ότι «χρηματοδοτεί», «στρατολογεί» και «κάνει προπαγάνδα» υπέρ του ιμάμη Γκιουλέν.

Αρχικά οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα γραφεία τους και κρατούσαν πανό στα οποία έγραφαν «Το Bugun δεν θα σωπάσει». Στη συνέχεια η αστυνομία εισέβαλε στο κτίριο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το BugunTV στον ιστότοπό του.

Αστυνομικοί και οι νέοι επίτροποι του ομίλου που διορίστηκαν από τη δικαιοσύνη μπήκαν στην αίθουσα κεντρικού ελέγχου των δύο τηλεοπτικών δικτύων, παρά την αντίσταση που προέβαλε ένας από τους αρχισυντάκτες.

«Αγαπητοί τηλεθεατές, μην εκπλαγείτε αν δείτε την αστυνομία στο στούντιό μας τα επόμενα λεπτά», είχε προειδοποιήσει ο αρχισυντάκτης Ταρίκ Τορός.

«Είναι ντροπή. Βλέπουμε τώρα τα τελευταία λεπτά που το Bugun TV μεταδίδει ελεύθερα» κατήγγειλε ο Μπαρίς Γιαρκαντάς βουλευτής της αντιπολίτευσης που ήταν παρών στην έδρα των τηλεοπτικών σταθμών. «Όλοι όσοι ευθύνονται για αυτό το έγκλημα θα πρέπει να απαντήσουν για τα εγκλήματά τους στην ιστορία» πρόσθεσε.

Ο Ερέν Ερντέμ, βουλευτής της αντιπολίτευσης έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Πλέον υπάρχει προηγούμενο. Το καθεστώς έδειξε σήμερα τι θα συμβεί στη χώρα αυτή, αν δεν τερματίσουμε την Κυριακή αυτή την καταστολή».

Στο μεταξύ ο Αϊντίν Ουνάλ βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προειδοποίησε ότι θα ληφθούν και άλλα νομικά μέτρα εναντίον μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, περιλαμβανομένης της εθνικιστικής εφημερίδας Sozcu.

«Μετά την 1η Νοεμβρίου θα τους κάνουμε να λογοδοτήσουν. Η εφημερίδα Sozcu μάς προσβάλει καθημερινά», είπε ο Ουνάλ, πρώην σύμβουλος του Ερντογάν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

«Ασκείται μεγάλη πίεση στην Τουρκία. Αν πούμε κάτι, ο κόσμος μας κατηγορεί ότι παρεμβαίνουμε στον Τύπο, οπότε δεν είμαστε σε μια άνετη θέση τώρα, όμως μετά την 1η Νοεμβρίου θα λογαριαστούμε με όλους τους» υπογράμμισε.