«45 χρόνια»: Περίπλοκα δεσμά, πότε τρυφερά, πότε επώδυνα. Και λίγες κουβέντες, συνήθως περιεκτικές, γιατί βλέπετε «τα λόγια είναι περιττά» όχι μόνο την ώρα που χωρίζουμε. Αλλά και όταν δεν χρειάζεται πλέον να «μεταφράσουμε» αυτό που μας ενώνει, που μας δονεί. Η Κέιτ και ο Τζεφ είναι παντρεμένοι 45 χρόνια –ετοιμάζονται μάλιστα να γιορτάσουν την επέτειο του γάμου τους, μέχρι που έρχονται αντιμέτωποι με μια παράξενη, απροσδόκητη είδηση: το νεκρό σώμα της πρώτης αγαπημένης του Τζεφ ανακαλύπτεται, εξόχως διατηρημένο, κάτω από τους λιωμένους πάγους των Σουηδικών Αλπεων.

Το γεγονός δημιουργεί υπόγειες σεισμικές δονήσεις στη σχέση των δυο μακροχρόνιων συντρόφων, θέτοντας σε αμφισβήτηση τα θεμέλια της ίδιας της συνύπαρξής τους. Μπορούν όμως να προκύψουν κάλπικα τόσα χρόνια αληθινής ζωής; Και, για να το θέσω από την αντίθετη όχθη, είναι υπερβολή να ζηλεύεις ακόμα τον αγαπημένο σου όταν έχετε μοιραστεί τόσες δεκαετίες ζεστασιάς και απογοήτευσης;

Ο Αντριου Χεγκ (σκηνοθέτης του υπέροχου «Weekend») καταπιάνεται ξανά με το ζήτημα της συντροφικότητας, αυτή τη φορά εξετάζοντας μια εντελώς διαφορετική συνθήκη (η προαναφερθείσα ταινία αφορούσε τη βραχύβια σχέση ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού) και ενορχηστρώνει μια φιλμική συμφωνία δωματίου κρατώντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα –τα οποία είναι κάτι περισσότερο από επαρκή. Οι δυο πρωταγωνιστές του (Τομ Κούρτνεϊ και Σάρλοτ Ράμπλινγκ –υπέροχοι και δικαίως βραβευμένοι για τις ερμηνείες τους στο Φεστιβάλ Βερολίνου) εμφανίστηκαν στο προσκήνιο στη δεκαετία του ’60 και είχαν μια λαμπρή σταδιοδρομία από τότε. Είναι, με άλλα λόγια, το ιδανικό ταίρι και τα ανησυχητικά σημάδια της μεταξύ τους ρήξης μεταφέρονται στη μεγάλη οθόνη με ακρίβεια αλλά και μια υπόγεια δύναμη. Και σ’ αυτή την καλοστημένη μικρογραφία, που κορυφώνεται σε ράθυμους αλλά και δουλεμένους ρυθμούς, δίχως μελιστάλαχτες εξομολογήσεις και γλυκανάλατα επιμύθια, στεκόμαστε μαγεμένοι απέναντι σε αυτό το ζευγάρι που είχε τη δύναμη να αγγίξει με ειλικρίνεια όλες τις πληγές του έγγαμου βίου αλλά και όλες της ρυτίδες του έρωτα του.

Βαθμοί: 7