Αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις, όπως η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, αλλά και με δικά της λάθη, όπως ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως ισοδύναμα, για να βγει από το αδιέξοδο.

Το στοίχημα είναι να εισπράξει τα 2 δισ. ευρώ και να αρχίσει η αξιολόγηση του προγράμματος σύντομα, ώστε το Eurogroup να δώσει την έγκρισή του για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πριν από το τέλος του χρόνου.
Με το EuroWorking Group να συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο που έχει γίνει, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Ετσι, το τελευταίο διάστημα πέφτουν βροχή οι προτάσεις για ισοδύναμα από διάφορες πλευρές. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις τα ισοδύναμα είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, προβληματικά από τα αρχικά μέτρα που φιλοδοξούν να υποκαταστήσουν. Πλήττουν τις ίδιες ή άλλες επαγγελματικές ομάδες και αναμένεται να προκαλέσουν νέες αντιδράσεις.

Για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ένα μέτρο στο οποίο αυτοπαγιδεύθηκε η κυβέρνηση, αναζητούνται 268 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. «Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι ένα από τα ανοικτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις και το πολεμάμε» δήλωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω σε πράγματα που θα πλήξουν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού και μάλιστα τις πιο ευάλωτες».

Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι αφορά την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ. Κατ’ αρχήν συζητείται να την πληρώσουν τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, των οποίων τα τέλη εξετάζεται να αυξηθούν. Ωστόσο, δεδομένου ότι το ποσό που αναζητείται είναι μεγάλο, συζητείται επίσης να καταργηθούν απαλλαγές και εκπτώσεις από τα τέλη κυκλοφορίας που είχαν αποφασιστεί στο παρελθόν ως κίνητρα για την προστασία του περιβάλλοντος (π.χ. υβριδικά κ.ά.).

Το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο βόειο κρέας από το 13% στο 23% το απορρίπτει η κυβέρνηση –μέχρι στιγμής. Υποτίθεται ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν για να μην αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο βόειο κρέας! Πάντως, δεν αποκλείεται να μπουν στο τραπέζι και άλλοι φόροι ή κατάργηση φοροαπαλλαγών. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος πρότεινε έναν έκτακτο φόρο στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ.

Το αδιέξοδο με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση έχει διογκωθεί μετά την επιμονή της Κομισιόν να μη δεχθεί τη διαφοροποίηση των συντελεστών (0% στα νηπιαγωγεία, 6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία) που πρότεινε η κυβέρνηση. Σχετική δήλωση έκανε προχθές ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη. Πάντως, το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αντίρρηση στη διαφοροποίηση.

ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Σε ένα δεύτερο επώδυνο για την κυβέρνηση κεφάλαιο, το Ασφαλιστικό, αποκαλύφθηκε, στο πλαίσιο των επαφών που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ότι εξετάζεται πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ως ισοδύναμο για να περιοριστεί το μαχαίρι στις συντάξεις.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αποκάλυψε ότι επιδιώκεται η εξοικονόμηση πόρων να μη γίνει μέσω περικοπών, αλλά μέσω της εύρεσης νέων πόρων χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού. Πηγές του υπουργείου Εργασίας εξηγούσαν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών.

Κάτι που οδηγεί φυσικά σε αύξηση του κόστους εργασίας και άρα είναι αντικίνητρο για τις προσλήψεις και για μείωση της ανεργίας. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι εξετάζεται η επιβολή ενός νέου έκτακτου φόρου σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Ολες αυτές οι προσπάθειες, πάντως, δεν έχουν προς το παρόν τελεσφορήσει και δεν έχουν βρεθεί πειστικά ισοδύναμα για τα μέτρα που η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει.

Ετσι, σήμερα που συνεδριάζει το EuroWorking Group η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίξει ότι έχει καλύψει το 100% των προαπαιτουμένων για τη δόση των 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για τις διορθώσεις στα προαπαιτούμενα που προγραμματίζει, η κυβέρνηση θα δώσει ένα ακόμη δείγμα ότι προσπαθεί να καλύψει τα κενά. Κάτι που βρίσκει θετική ανταπόκριση εκ μέρους των δανειστών. Βεβαίως, υπάρχουν πάντα και οι μεγάλες εκκρεμότητες των κόκκινων δανείων, όπως και το θέμα των φαρμακείων.
Οπως είπε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ, «έχει γίνει σημαντική πρόοδος και οι εκπρόσωποι των θεσμών ελπίζουν να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση των πρώτων προαπαιτουμένων σύντομα. Στη συνέχεια τα κράτη – μέλη θα κληθούν να συζητήσουν και να αποφασίσουν την εκταμίευση».

Καθυστερεί η υπαγωγή του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Καθυστερήσεις καταγράφονται στο μέτωπο της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τελωνειακών και φορολογικών ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα έπρεπε –σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα –να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Οκτωβρίου, μαζί με τη μεταφορά 500 υπαλλήλων και 3.500 υποθέσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι , μετά την αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου από την ΓΓΔΕ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί πως δεν μπορεί να επιφορτίσει με ένα τέτοιο βάρος τον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα Γιάννη Μπάκα και ως εκ τούτου, η μεταφορά του ΣΔΟΕ θα πρέπει να γίνει αφού επιλεγεί ο νέος γραμματέας της Φορολογικής Διοίκησης.

«Δεν μπορείς να αποδόσεις στον υπηρεσιακό γ.γ. ΔΕ τέτοιο βάρος» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή άλλωστε, στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση έγινε αποδέκτης μιας «περίεργης επιμονής», να μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ μόνο οι 3.500 υποθέσεις οι οποίες έχει συμφωνηθεί στο Μνημόνιο να περάσουν από το ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει να μεταφερθούν όλες οι ανοιχτές υποθέσεις του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.