Η Σιγκαπούρη διατήρησε την πρώτη θέση στη λίστα με τις χώρες που είναι πιο φιλικές στην επιχειρηματικότητα, ενώ η Ελλάδα βρέθηκε στην 60ή θέση φέτος από την 61η πέρυσι σε σύνολο 189 χωρών.

Αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ έμειναν στην έβδομη θέση, ενώ η Ιαπωνία υποχώρησε πέντε θέσεις και βρέθηκε στην 34η. Η Κίνα ανέβηκε έξι θέσεις και βρίσκεται στην 84η, ενώ η Ινδία σκαρφάλωσε 12 θέσεις και βρέθηκε στην 130ή.

Η έκθεση βαθμολογεί τις χώρες με βάση 11 δείκτες, οι οποίοι σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα δείχνουν το κατά πόσο είναι εύκολο να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση, να βγάλει άδεια ανέγερσης ακινήτου, να αποκτήσει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και να πάρει πιστώσεις. Οι χώρες που βρίσκονται στις 30 πρώτες θέσεις της λίστας ξεχωρίζουν επειδή έχουν υιοθετήσει νόμους και ρυθμίσεις που επιτρέπουν την «αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία των επιχειρήσεων και των αγορών» και όχι επειδή υπάρχει μικρή εποπτεία, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΤΑ ΑΓΚΑΘΙΑ. Για την Ελλάδα στην έκθεση αναφέρεται ότι είναι δύσκολη η διαχείριση ακινήτων, καθώς για να γίνει μια μεταβίβαση χρειάζονται 10 διαφορετικές διαδικασίες –κάτι που απαιτεί 20 ημέρες, με το κόστος να ανέρχεται στο 4,9% της συνολικής αξίας του ακινήτου. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έλλειψη Κτηματολογίου.

Επίσης η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι στην Ελλάδα απαιτείται πάρα πολύ μεγάλος χρόνος για να αποφασίσουν τα δικαστήρια για εμπορικές διαμάχες. Για να γίνει το πρώτο δικαστήριο πρέπει να περάσουν 1.580 ημέρες, αναφέρεται. Στην Ελλάδα οι διάδικοι περνούν τον περισσότερο από τον χρόνο αυτό απλά περιμένοντας για την πρώτη ακροαματική διαδικασία, αφού μια υπόθεση που πάει στη Δικαιοσύνη τον Οκτώβριο του 2015 δεν εκδικάζεται πριν από το 2018, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν μόνο τρεις χώρες όπου η διαδικασία διαρκεί περισσότερο: Πρόκειται για τη Γουινέα – Μπισάου, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν, όπως αναφέρει η έκθεση.

© Bloomberg News