Αν δεν εντάσσεται σε κάποιο σχέδιο της κυβέρνησης με σκοπό την απαλλαγή της χώρας από τίποτα αμερικανικές «επιχειρήσεις του θανάτου», τότε πρόκειται για μια κακή είδηση: σύμφωνα με το οικονομικό ρεπορτάζ, η Microsoft ακύρωσε το σχέδιό της να δημιουργήσει ένα κέντρο υποστήριξης των προϊόντων της στην Ελλάδα, προτιμώντας να πραγματοποιήσει την επένδυση στη Ρουμανία. Η είδηση διαβάζεται κι αλλιώς: η ελληνική αγορά εργασίας στερήθηκε 550 θέσεις που θα δημιουργούνταν από την εγκατάσταση του κέντρου.
Το πλήγμα δεν είναι μικρό για μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία. Κανονικά, η κυβέρνηση θα έπρεπε να κυνηγάει τις νέες δουλειές με το τουφέκι - εκτός εάν το δόγμα Φίλη με τις πενταροδεκάρες έχει επεκταθεί και στον τομέα της απασχόλησης και οι 550 θέσεις χαρακτηριστούν ψίχουλα. Ακόμη κι έτσι, όμως, παραμένει γεγονός ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πληρώνει την πολιτική αστάθεια, να πέφτει θύμα απίθανων πειραματισμών, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και πολιτικών ιδεοληψιών. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΙΙ πρόσθεσε απλώς ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα που κρατάει την οικονομία καθηλωμένη. Και θα προσθέσει κι άλλους παρά το γεγονός ότι ο βαλκανικός ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο σκληρός.  
Ο βασικός λόγος δεν είναι το φτηνό εργατικό δυναμικό. Η Microsoft πάει στη Ρουμανία επειδή το επενδυτικό περιβάλλον εκεί έχει γίνει σταθερό. Η χώρα που έζησε την οδύνη των Τσαουσέσκου το οφείλει εν μέρει στη σοβαρότητα και τη μεθοδικότητα του σημερινού της πρόεδρου. Ο Κλάους Γιοχάνις συμπληρώνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο έναν χρόνο στο αξίωμα. Προηγουμένως έλαμψε ως δήμαρχος του Σίμπιου, ενώ είναι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που προέρχεται από τη γερμανική της μειονότητα. Η εκλογή του θεωρήθηκε έκπληξη ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο. Το δημοσιογραφικό κλισέ εδώ βγήκε εύκολα - «και οι Ρουμάνοι θέλουν τον Γερμανό τους». Στην πραγματικότητα, εμπιστεύτηκαν έναν πολιτικό που ως δήμαρχος είχε κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Για το εάν γίνεται εξίσου καλά η δουλειά εδώ, ας ρωτήσει κανείς όσες ελληνικές επιχειρήσεις κλείνουν ή φεύγουν και όσες ξένες αποφεύγουν να έρθουν.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από