Αθλητές υψηλού επιπέδου που υπάγονται σε καθεστώς πρόσφυγα θα επιτραπεί να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, είπε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Εκατόν ογδόντα κράτη-μέλη, από τα συνολικά 193 μέλη του ΟΗΕ, υποστήριξαν ψήφισμα που θέτει Ολυμπιακή Εκεχειρία από επτά μέρες πριν την έναρξη των αγώνων (5-21 Αυγούστου) μέχρι και επτά μέρες μετά τη λήξη των Παραολυμπιακών Αγώνων (7-18 Σεπτεμβρίου).

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα διάστημα κατά το οποίο αναβιώνουν οι αξίες της ανεξικακίας, αλληλεγγύης και ειρήνης. Είναι η στιγμή που η διεθνής κοινότητα συγκεντρώνεται για ειρηνικό συναγωνισμό,» τόνισε ο Μπαχ και πρόσθεσε: «Στο Ολυμπιακό Χωριό βλέπουμε ανεξικακία και αλληλεγγύη στην καθαρότερή τους μορφή. Αθλητές από τις 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές ζουν μαζί αρμονικά και χωρίς οποιαδήποτε διάκριση».

Μιλώντας για τους αθλητές υψηλού επιπέδου που είναι και πρόσφυγες, ο πρόεδρος της ΔΟΕ σημείωσε ότι «ως έχει, κανένας από αυτούς τους αθλητές δεν θα είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες ακόμα και αν προκρινόταν από αθλητική σκοπιά γιατί με το καθεστώς του πρόσφυγα μένουν χωρίς πατρίδα και χωρίς Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή να τους αντιπροσωπεύσει».

Όπως εξήγησε, «καθώς δεν υπάγονται σε εθνική ομάδα, δεν μπορούν να βαδίσουν πίσω από καμιά σημαία κράτους, και ούτε αντιπροσωπεύονται από κάποιον εθνικό ύμνο, θα γίνει υποδοχή των προσφύγων αυτών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Ολυμπιακή σημαία και τον Ολυμπιακό ύμνο».

«Θα έχουν μια πατρίδα μαζί με όλους τους υπόλοιπους 11.000 αθλητές από τις 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές στο Ολυμπιακό Χωριό», τόνισε ο ίδιος.