Στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έως το τέλος του έτους συμφώνησαν με δηλώσεις τους, μετά το πέρας της συνάντησής τους το πρωί της Τρίτης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

«Αυτό που έχει συμφωνηθεί από όλους είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση.

Χθες, κατά τις επαφές που είχε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συνέδεσε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το bail in.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ για τις τράπεζες και με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι καλύτερα των προσδοκιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δήλωση στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδος: «(Οι κεφαλαιακές ανάγκες) θα είναι κάτω από τα όρια του αναμενόμενου».

Την ίδια ώρα, συνεδριάζει το ΚΥΣΟΙΠ υπό τον Γ.Δραγασάκη σχετικά με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης. Το σχετικό νομοσχέδιο πιθανότατα να κατατεθεί στη Βουλή εντός της ημέρας.

Χθες, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις θύμισε τη δήλωση του Eurogroup ότι πρώτα πρέπει να τελειώσει η αξιολόγηση και μετά να γίνει ανακεφαλαιοποίηση, και πάντως όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι αν η αξιολόγηση συνεχιστεί και μετά το τέλος του έτους, θα κινδυνεύσουν με κούρεμα οι καταθέσεις.

Αυτή είναι και η θέση που υποστηρίζει η Γερμανία, προκειμένου να υπάρχει πίεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Από την πλευρά της, η ΕΚΤ θέλει να αποσυνδεθεί η αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να είναι βέβαιο ότι η διαδικασία για τις ελληνικές τράπεζες θα έχει πραγματοποιηθεί ως τις 15 Νοεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές έχουν προγραμματίσει να επιστρέψουν για την αξιολόγηση στο διάστημα 9-25 Νοεμβρίου. Επομένως, αποκλείεται η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί πριν τις 15 Νοεμβρίου.

Ένα σενάριο προβλέπει να δοθεί έγκριση από το Eurogroup για την ανακεφαλαιοποίηση αν διαπιστωθεί επαρκής πρόοδος.

Συνάντηση με Καμίνη

Αργότερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, θα επισκεφθεί τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS, έργο που δημιουργήθηκε από πρωτοβουλία της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Η επίσκεψη του κ. Ντομπρόβσκις στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε χθες ότι αν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα θα υπάρξει ο κίνδυνος για «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Έστειλε ακόμη μήνυμα ότι «δεν υπάρξει χρόνος για χάσιμο», ζητώντας να τρέξουν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η άποψη της Κομισιόν, όπως είπε, είναι ότι θα πρέπει να προστατευθούν τα νοικοκυριά που πραγματικά έχουν ανάγκη, ενώ για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση κάλεσε τις ελληνικές αρχές να βρουν ισοδύναμα μέτρα.