Η χώρα σάς χρειάζεται. Αυτό λένε οι επιχειρήσεις της Γαλλίας στους επιστήμονες που τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει για να δουλέψουν στο εξωτερικό –στη Σίλικον Βάλεϊ και αλλού.

Παλιές και νέες εταιρείες όπως είναι η εταιρεία μεταφορών Blablacar και η εταιρεία διαδικτυακών πωλήσεων λιανικής Showroomprive ήδη θέλουν να προσελκύσουν Γάλλους που εργάζονται στο εξωτερικό. Με την υποστήριξη εταιρειών πωλήσεων προϊόντων πολυτελείας όπως είναι η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, έχουν ξεκινήσει σαφάρι από το Λονδίνο έως το Σαν Φρανσίσκο για να προσελκύσουν υποψηφίους. Ολες αυτές οι εταιρείες θέλουν να αλλάξουν την εικόνα που κατά πολλούς έχει δημιουργηθεί, ότι η Γαλλία είναι καλή για σπουδές αλλά όχι για μπίζνες.

Από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Γαλλίας, όπως είναι τα Polytechnique και Ecole Normale Superieure, κάθε χρόνο αποφοιτούν με ειδίκευση στις επιστήμες, τα μαθηματικά και την πληροφορική 276.000 άτομα. Οι απόφοιτοι αυτοί θέλουν να εργαστούν κατά κύριο λόγο σε εταιρείες όπως είναι η Google, η Apple και η Microsoft, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Trendence.

Οι γαλλικές εταιρείες έχουν βάλει τις μηχανές τους στο φουλ για να προσελκύσουν τέτοιους επιστήμονες. Η LVMH αναζητά ειδικούς στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η Blablastar αναζητά ειδικούς στον σχεδιασμό σελίδων στο Διαδίκτυο, αναλυτές και μηχανικούς, ενώ η Sigfox αναζητά στελέχη πωλήσεων και ειδικούς στην ανάπτυξη λογισμικού.

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. Οι εταιρείες αυτές βέβαια δυσκολεύονται να περάσουν το μήνυμά τους στα υποψήφια στελέχη που αναζητούν μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που αποτέλεσαν πλήγμα για την εικόνα του επιχειρείν της χώρας. Πριν από λίγες ημέρες εργαζόμενοι της Air France εν μέσω διαδηλώσεων για απολύσεις επιτέθηκαν σε υψηλόβαθμα στελέχη του αερομεταφορέα, με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου. «Το πρόβλημα της Γαλλίας είναι η έλλειψη ευελιξίας που πλήττει περισσότερο τις εταιρείες τεχνολογίας» πιστεύει ο Ντιντιέ Λαμούς που είναι επικεφαλής της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας στο Διαδίκτυο Oberthur Technologies. «Η χώρα είναι πολύ καλή στην καινοτομία, αλλά πρέπει να διώξουμε τα εμπόδια που πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη» προσέθεσε.

© Bloomberg News