Λίγες ηθοποιοί πέρασαν μαρτύριο ανάλογο με αυτό της Μορίν Ο’Χάρα από τα χέρια του… Τζον Γουέιν. Πρώτα την έσυρε στην Ιρλανδική επαρχεία στον «Ήσυχο άνθρωπο» και μετά, σχεδόν το επανέλαβε, σε αστικό αυτή τη φορά περιβάλλον, στο «McLintock!». Η Μορίν το «άντεξε» δίχως να πει κουβέντα (συνήθιζε να αναφέρεται στον Γουέιν ως «γλυκύτατο άνθρωπο») και μάλιστα επέμενε να εκτελεί μόνη της τα θεαματικά stunts που απαιτούσαν οι παραγωγοί.

Σε μια άλλη σεκάνς του προαναφερθέντος «McLintock!», η Ο’Χάρα πέφτει, με την πλάτη, από μια σκάλα και καταλήγει σε μια… γούρνα αλόγων. «Τρελή είσαι; Θα σκοτωθείς!» την προειδοποιεί ο «γλυκύτατος» Γουέιν. Η σκηνή γυρίζεται κανονικά, και το επικίνδυνο «κόλπο» αποτυπώνεται σε φιλμ με την πρώτη. «Πάντα προτιμούσα να δουλεύω με άντρες. Με μόνη εξαίρεση την Μορίν Ο’ Χάρα: Είναι φοβερός τύπος!» δήλωνε, κατ’ εξακολούθηση ο συμπρωταγωνιστής της.

Γεννημένη το 1920 σε ένα προάστιο του Δουβλίνου, η Μορίν Ο’ Χάρα άφησε τα πάντα για να κυνηγήσει μια καριέρα στο Χόλιγουντ σε ηλικία 19 ετών. Και τα κατάφερε. ύμβολο της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ τα χρόνια του 1940, η Ο’Χάρα γύρισε περισσότερες από 60 ταινίες και θεωρήθηκε μια από τις ωραιότερες γυναίκες στον κόσμο – τα εντυπωσιακά κόκκινα μαλλιά της (αλλά και τα πράσινα της μάτια) της χάρισαν το παρατσούκλι «Βασίλισσα του τεκνικολόρ». «Η ζωή μου ήταν γεμάτη απογοητεύσεις, αλλά κάθε φορά που μου συνέβαινε κάτι σκληρό, έλεγα “Βρείτε έναν άλλο λόφο για να σκαρφαλώσω”» έλεγε στην αυτοβιογραφία της, και δεν αστειευόταν: Τρεις σύζυγοι (ένας εξ αυτών, έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα) και αλλεπάλληλα σκάνδαλα (για τα οποία οδήγησε συχνά τον Τύπο στα δικαστήρια – και συνήθως νικούσε) συνθέτουν μια ζωή άκρως κινηματογραφική.

Η Ο’ Χάρα επέστρεψε στις ΗΠΑ από την Ιρλανδία το 2012 αν και πέθανε στη βίλα της στο Αϊντάχο των ΗΠΑ μόλις χτες. Ο πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το χαμό της μεγάλης ηθοποιού.