Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε μετωπική σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην πόλη Λιμπούρν της νοτιοδυτικής Γαλλίας, κοντά στο Μπορντό.

Το λεωφορείο μετέφερε περίπου 50 άτομα, κυρίως ηλικιωμένους, γαλλικής υπηκοότητας.

Μετά τη σύγκρουση, σε επικίνδυνη στροφή του δρόμου, τα δύο οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Οι ηλικιωμένοι είχαν ξεκινήσει από κοντινή πόλη για εκδρομή στη Λαντ, στη δυτική ακτή. Ο ένας από τους νεκρούς είναι ο οδηγός του φορτηγού και όλοι οι υπόλοιποι ήταν επιβάτες στο λεωφορείο.

Ορισμένοι, σύμφωνα με αναφορές, κατάφεραν να βγουν μόνοι τους από τα οχήματα όμως είχαν υποτιμήσει τη σοβαρότητα των τραυματισμών τους.

Στο σημείο έχουν σπεύσει δεκάδες οχήματα της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρα. Τα περισσότερα από τα θύματα εξέπνευσαν επί τόπου.

Από την Αθήνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κινητοποιούνται και πως ο ίδιος «έχει βυθιστεί στη θλίψη από αυτή την τραγωδία».

Στην περιοχή του δυστυχήματος μεταβαίνουν ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάν Καζνέβ και ο υπουργός Μεταφορών Αλέν Βινταλί.

Πρόκειται για το χειρότερο δυστύχημα στη Γαλλία από το 1982, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 53 άτομα (στην πλειονότητά τους παιδιά) στην Μπον της Βουργουνδίας.