Είδωλα μπροστά σε σπασμένους καθρέφτες. Ινδάλματα έρμαια της χλεύης και της απαξίωσης. Αποκαθήλωση. Στην καριέρα τους στα γήπεδα του κόσμου δαφνοστεφανώθηκαν έχοντας απέναντί τους τα ιερά τέρατα της εποχής. Με δέκα χρόνια διαφορά ο Φραντς Μπεκενμπάουερ και ο Μισέλ Πλατινί έγραψαν με χρυσά γράμματα την ποδοσφαιρική τους ιστορία. Επαρμένοι από τη δόξα, αναζήτησαν νέα πεδία θριάμβων στην πολιτική κονίστρα του ποδοσφαίρου.

Η αρχική χρυσόσκονη μετατράπηκε σε λάσπη στην οποία σέρνεται η φήμη τους. Σκοτεινές οικονομικές συναλλαγές, καταγγελίες για δωροδοκίες και εξαγορά ψήφων. Ο ίδιος κόσμος που τους λάτρεψε και έτρεχε στα γήπεδα να τους θαυμάσει διψά τώρα για αίμα. Αθώοι ή ένοχοι, πιθανόν να μην έχει σημασία. Ο λεκές είναι ανεξίτηλος.

Μισέλ Πλατινί

Στην επιτύμβια στήλη ενός εκ των μεγαλύτερων μαφιόζων της Ιταλίας, του Καλότζερο Βιτσίνι, αναγράφεται πως «η Μαφία του δεν ήταν εγκληματική, ήταν ο σεβασμός του νόμου, η υπεράσπιση όλων των δικαιωμάτων, η μεγαλοσύνη. Ηταν αγάπη».

Στον κόσμο της Κόζα Νόστρα ο λόγος μεταξύ δύο ανδρών θεωρείται ισχυρότερος κι από συμβόλαιο.

Οι ιταλικές ρίζες του Μισέλ Πλατινί πιθανόν να τον παρέσυραν όταν συμφωνούσε προφορικά με τον μέντορά του στην πολιτική του ποδοσφαίρου Ζεπ Μπλάτερ για την αμοιβή του ως συμβούλου του το μακρινό 1999. Βεβαίως δικαιώθηκε ο άγραφος νόμος της Μαφίας και ο αγαπητός Μισέλ δεν έχασε τα χρήματά του, αν και τα εισέπραξε με δέκα χρόνια καθυστέρηση. Λεπτομέρεια, θα πείτε. Τα χρήματα όμως μπαγιάτεψαν και ξέβαψαν στα χέρια του, καθιστώντας τον βασικό ύποπτο σε μεμπτή οικονομική συναλλαγή.

Στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου ο Μισέλ Πλατινί είχε πάντοτε ρόλο ηγέτη. Εξω απ’ αυτές δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τη βαριά σκιά τού κατά δύο δεκαετίες γηραιότερου δασκάλου του Μπλάτερ.

«Εμοιαζα με τον Ικαρο. Κάθε φορά που πετούσα κοντά του, μ’ έκαιγε ο ήλιος», περιγράφει στη «Μοντ» ο Πλατινί και παραδέχεται πως λειτουργούσε σαν να τον είχε μαγέψει ο Ελβετός. Ο άλλοτε ηγέτης των Μπλε πιστεύει πως τα χαλινάρια του αλόγου στο οποίο είναι δεμένος και τον σέρνει στον βόρβορο τα κρατά σφιχτά στα χέρια του ο επί 17 χρόνια πρόεδρος της FIFA.

Αν μη τι άλλο, ο Πλατινί έχει διαπιστώσει πως η διαδρομή από τη δόξα στο βάραθρο της ανυποληψίας είναι μικρότερη απ’ ό,τι είχε φανταστεί.

Φραντς Μπεκενμπάουερ

Η βαυαρική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» είναι το έντυπο που πιθανόν έχει γράψει τους εντυπωσιακότερους θούριους για τα αθλητικά κατορθώματα του Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου η έγκυρη γερμανική εφημερίδα διέβη τον Ρουβίκωνα καταθέτοντας το ερώτημα: «Μήπως πρέπει να ξαναδούμε την εμβληματική εικόνα του Φραντς Μπεκενμπάουερ»;

Είχαν περάσει 24 ώρες από την αποκάλυψη του «Σπίγκελ» πως η επιτροπή διεκδίκησης του Μουντιάλ 2006, της οποίας ηγείτο ο Κάιζερ, είχε δωροδοκήσει μέσω των μαύρων ταμείων της, τα οποία είχαν τροφοδότη τον διευθύνοντα σύμβουλο της Adidas Ρομπέρ Λουί Ντρέιφους, τέσσερις Ασιάτες, μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA.

Ολα αυτά τα χρόνια η φήμη του Κάιζερ απέναντι στα σκάνδαλα αντιδρούσε όπως το νερό στις κερωμένες λαμαρίνες των αυτοκινήτων.

Σήμερα, η εικόνα που έχουν οι Γερμανοί για το μεγαλύτερο σύμβολο του ποδοσφαίρου τους μοιάζει με παζλ που διαλύεται.

Τα πρώτα κομμάτια αφαιρέθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι όταν η Επιτροπή Ηθικής της FIFA τον έθεσε σε αργία 90 ημερών γιατί αρνήθηκε να συνεργαστεί στην έρευνα για το σκάνδαλο χρηματισμού για τα Μουντιάλ 2018 (Ρωσία) και 2022 (Κατάρ). Τα σύννεφα πήραν μολυβί χρώμα όταν αποκαλύφθηκε πως μετά την ψηφοφορία συνεργάστηκε με τον ρωσικό κολοσσό στην ενέργεια, την Gazprom. Οι πρώτες ψιχάλες άρχισαν να πέφτουν την Τετάρτη μετά τη γνωστοποίηση πως βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας της Επιτροπής Ηθικής. Η μπόρα έρχεται…