Το ενδιαφέρον που μπορεί να προκαλέσει μια μονομαχία Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού είναι πάντοτε μεγάλο. Δεν παίζει κανένα ρόλο η αγωνιστική κατάσταση ή η βαθμολογική θέση τους. Δεν έχει σημασία ποια είναι η σκηνή που θα τους φιλοξενήσει. Είναι επίσης αδιάφορο ποιοι θα βρεθούν στον αγωνιστικό χώρο.

Ακόμη και για τάβλι να καθήσουν αντικριστά οι δύο Αιώνιοι, είναι δεδομένο πως η ένταση και το πάθος θα δοκιμάσουν τα όρια και τις αντοχές τους. Από φέτος στην κόντρα που κρατά χρόνια και θα διατηρηθεί αναλλοίωτη μάλλον μέχρι τη συντέλεια του κόσμου, προστίθεται νέο πεδίο μάχης, το γυναικείο πρωτάθλημα μπάσκετ.

Η κάτοχος του τίτλου τα τελευταία δύο χρόνια, το Ελληνικό, αφομοιώθηκε από τον Ολυμπιακό που θέλει να προσθέσει τίτλους στην πλούσια τροπαιοθήκη των Ερυθρολεύκων από ένα άθλημα στο οποίο ο Παναθηναϊκός έχει φιλοδοξίες να κτίσει αυτοκρατορία ανάλογη του ανδρικού. Η αγορά αντέδρασε άμεσα στη νέα έκδοση του ελληνικού clasico και το πρωτάθλημα γυναικών απέκτησε τηλεοπτική στέγη. Η Nova εξασφάλισε τα δικαιώματα των αγώνων και σήμερα θα δείξει το μεγάλο ματς της σεζόν, προσδοκώντας πως θα μεταδώσει άλλα έξι ντέρμπι εφόσον οι δύο ομάδες βρεθούν στον τελικό των πλέι οφ και εξαντλήσουν τη σειρά των αγώνων.

Ο αγώνας είναι ιστορικός καθώς είναι ο πρώτος μεταξύ των δύο ομάδων, αλλά και γιατί η ομάδα του Ολυμπιακού θα βρεθεί ξανά στο κλειστό γήπεδο Παύλος Γιαννακόπουλος, διάσημο ως Τάφος του Ινδού, για πρώτη φορά από τις 27 Απριλίου 2009. Για γυναικείο και τότε, αλλά για βόλεϊ. Ηταν ο αλήστου μνήμης τελευταίος τελικός του πρωταθλήματος, τον οποίο τα κορίτσια του Παναθηναϊκού κατέκτησαν με sweep (3-0) και στην απονομή εμφανίστηκαν με τα μπλουζάκια από τη Θύρα 13, για τα οποία τιμωρήθηκαν από τον αθλητικό δικαστή. Εκτοτε ομάδα του Ολυμπιακού δεν έχει περάσει την πύλη κάτω από τη Θύρα 7 του ποδοσφαιρικού γηπέδου, καθώς ο Τάφος κρίθηκε ακατάλληλος για αγώνες βόλεϊ.

ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ. Εκτός όμως από όλα όσα κουβαλούν μαζί τους οι φανέλες των δύο ομάδων, στο παρκέ του πράσινου γηπέδου θα παιχτεί μπάσκετ υψηλού επιπέδου και ο αγώνας αναμένεται συναρπαστικός. Ο Ολυμπιακός διατήρησε το σύνολο που πήρε πρωτάθλημα πέρυσι προσθέτοντας τη δυναμική Χέιλι Κριστόφερσον δίπλα στη Λικέντρα Τζόνσον, η οποία παρότι αγωνιζόταν ως κατά συνθήκη σέντερ ήταν η κορυφαία του πρωταθλήματος. Φέτος ως πάουερ φόργουορντ αναμένεται να είναι πιο αποτελεσματική. Νέο πρόσωπο, επίσης, η εκρηκτική και έμπειρη Ολγα Χατζηνικολάου που θα βρεθεί αντιμέτωπη με την «κολλητή» της και συμπαίκτριά της στην Εθνική και πέρυσι στον Πρωτέα Βούλας, Λολίτα Λύμουρα. Η διεθνής πλέι μέικερ και η φόργουορντ Κεάνι Αλμπάνεζ αποκτήθηκαν από τον Παναθηναϊκό για να βοηθήσουν τις Πράσινες να πετύχουν τον στόχο τους.