Τον τίτλο του «αντι-Τσίπρα» ξορκίζει ο Απόστολος Τζιτζικώστας και υποστηρίζει ότι αποφάσισε να μπει στη μάχη της γαλάζιας ηγεσίας επειδή «η ΝΔ δεν έχει άλλο χρόνο» και ο ίδιος δεν ήθελε να είναι «μελλοντικός δελφίνος». Παράλληλα αφήνει αιχμές για την εκλογική στρατηγική του κόμματος τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναφέροντας ότι οι πολίτες επέλεξαν εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί «δεν είχαν πειστικές εναλλακτικές προτάσεις», ενώ επιδιώκει να εξομαλύνει τις σχέσεις με την πτέρυγα των σαμαρικών, λέγοντας ότι «κακόγουστο αστείο» είναι να εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς ως πιθανός αντιπρόεδρος του κόμματος.

«Η ΝΔ δεν χρειάζεται αντι-Τσίπρα, αλλά το ακριβώς αντίθετο της πολιτικής που προσωποποιεί ο κ. Τσίπρας» επισημαίνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ενώ επιμένει στην ανάγκη να περάσει η κομματική ηγεσία στη νεότερη γενιά προβάλλοντας το σύνθημα ότι «παλιό είναι να μη θέλεις να αλλάξεις». Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αντιπαρέρχεται την κριτική περί κινδύνου διαρχίας στη ΝΔ επειδή ο ίδιος δεν είναι κοινοβουλευτικό στέλεχος και καλεί την κομματική βάση «να δει το δάσος και όχι το δέντρο». Αναγνωρίζοντας εξάλλου δυσκολίες που συνοδεύουν την υποψηφιότητά του, αναφέρει ότι δεν δίνει την εσωκομματική μάχη εκ του ασφαλούς.

Υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ λοιπόν. «Σαν έτοιμος από καιρό» ή προέκυψε ξαφνικά;

Τίποτε από τα δύο. «Ετοιμος από καιρό» θα ήταν αστείο στα 38 μου χρόνια. Πόσο καιρό δηλαδή; Από την άλλη, «ξαφνικά» στη δική μου πολιτική αντίληψη σημαίνει «ευκαιριακά» και εγώ δεν σηκώνω σημαίες ευκαιρίας. Οταν δίνω μια μάχη την πιστεύω. Αυτό που μέτρησα πολύ προσεκτικά ήταν το τοπίο στη ΝΔ μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και κυρίως αμέσως μετά τη σημαντική ήττα που υπέστη στις πρόσφατες εκλογές. Για μένα η ανάγκη ριζικής αλλαγής κυρίως σε νοοτροπία, πρόσωπα και τρόπο λειτουργίας της ΝΔ, είναι το κρίσιμο ζητούμενο. Να σας το πω αλλιώς: δεν θα γυρίσουν πίσω δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι που μας γύρισαν την πλάτη από το 2004 μέχρι τώρα, αν δεν πεισθούν ότι και καταλάβαμε και αναγνωρίζουμε και διορθώνουμε εμείς τα όποια λάθη μας. Μπορούμε να το κάνουμε όχι με φτιασιδώματα, θεωρίες και ημίμετρα αλλά με πραγματικές αλλαγές; Αυτή είναι η πρόκληση για μένα και την αποδέχτηκα.

Δεν είναι εύλογες, ωστόσο, οι επικρίσεις ότι γυρίσατε εύκολα και γρήγορα την πλάτη στην περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας που πέρυσι σας εξέλεξαν σχεδόν πανηγυρικά περιφερειάρχη;

Ακούγονται, δεν είναι όμως. Κατ’ αρχάς, στην περιφέρεια βρίσκομαι ήδη πέντε χρόνια, άρα, για να σας προλάβω, μπορεί κανείς να κρίνει και το έργο που έκανα, όχι τι έλεγα ότι θα κάνω. Δεύτερον, δεν νιώθω ότι με το να θέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΝΔ δεν τιμώ αυτούς που με τίμησαν με την ψήφο τους. Ισα ίσα, με την εμπειρία που έχω πλέον και το σημαντικό έργο που έχουμε κάνει στην Κεντρική Μακεδονία, έχω αποδείξει ότι μπορώ να βοηθήσω πραγματικά τη χώρα από ένα άλλο επίπεδο. Το ασφαλές και το πραγματικά φιλόδοξο προσωπικά θα ήταν να σχεδιάσω με την άνεση του περιφερειάρχη τις επόμενες κινήσεις μου, αφήνοντας τη δύσκολη συγκυρία στα χέρια άλλων. Εγώ θα παρέμενα νέος, άφθαρτος, μακριά από πολιτική φθορά και αντιπαραθέσεις, θα το έπαιζα δηλαδή «μελλοντικός δελφίνος». Χρόνο είχα. Αλλά η ΝΔ δεν έχει άλλο χρόνο, ο κόσμος της Κεντροδεξιάς δεν έχει άλλο χρόνο, η χώρα αν θέλετε την εκτίμησή μου δεν έχει άλλο χρόνο, όπως έδειξε αυτό το ανεκδιήγητο και καταστροφικό οκτάμηνο. Επειδή λοιπόν εγώ δεν βλέπω εκλογές σε τέσσερα χρόνια αλλά νωρίτερα και επειδή ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, δίνω τώρα τη μάχη στα δύσκολα και σίγουρα δεν τη δίνω εκ του ασφαλούς!

Πίσω από τις δηλώσεις του Κώστα Μπακογιάννη που παραμένει αυτοδιοικητικός, ή ακόμη και του Προέδρου της Δημοκρατίας, εντοπίζετε αιχμές για τη δική σας υποψηφιότητα;

Δεν σχολιάζω τους θεσμούς, ακόμη και όταν οι θεσμοί σχολιάζουν τα εσωτερικά ενός κόμματος. Ξέρετε, για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου μιλώντας γενικά όχι ειδικά, σε σχέση με αιχμές, μομφές, επικρίσεις και επιθέσεις, σας λέω ότι δεν με απασχολούν. Πρώτον, είμαι ως χαρακτήρας πολύ άνετος με την όποια κριτική, με την αυτονόητη εξαίρεση των χυδαιοτήτων, και δεν με ενοχλεί πραγματικά και, δεύτερον, έχω μάθει να τρέχω μόνος μου, εγώ και η γραμμή τερματισμού, όχι εγώ και το τι κάνουν οι άλλοι.

Εναν χρόνο πριν δηλώνατε ότι βάζετε στην άκρη την κομματική ταυτότητά σας. Τι άλλαξε μέσα σε αυτό το διάστημα;

Απολύτως τίποτα. Στην άσκηση των καθηκόντων μου ως περιφερειάρχη δεν λειτουργώ με κομματική ταυτότητα.

Γιατί η ΝΔ έχασε δύο φορές από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο 2015;

Την πρώτη φορά νίκησε ο λαϊκισμός, νίκησαν τα γνωστά ψεύτικα λόγια, οι υποσχέσεις και το επαναστατικό λάβαρο. Ο κόσμος δεν είχε δοκιμάσει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άρα ένα κομμάτι της κοινωνίας όχι τόσο θεαματικό σε ποσοστά όσο το παρουσιάζουν, έκανε το άλμα ελπίζοντας είτε να μη διαψευσθεί είτε να γίνει κάτι έστω καλύτερο. Τη δεύτερη φορά το καλύτερο δεν υπήρχε πια, αλλά υπήρχε η λογική της δεύτερης ευκαιρίας στον νέο Πρωθυπουργό, η οποία ενισχύθηκε καθώς οι πολίτες δεν είχαν πειστικές εναλλακτικές προτάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ η χώρα μέσα σε επτά μήνες κατέρρευσε, η ΝΔ έχασε επιπλέον 200.000 ψηφοφόρους από τον Ιανουάριο.

Πόσο κοντά στα χαρακτηριστικά ενός γαλάζιου αντι-Τσίπρα βρίσκεται η υποψηφιότητά σας;

Πιο μακριά δεν γίνεται, από κάθε άποψη, εκτός από την ηλικία. Η ΝΔ δεν χρειάζεται αντι-Τσίπρα, αλλά το ακριβώς αντίθετο της πολιτικής που προσωποποιεί ο κ. Τσίπρας. Ο ίδιος είναι στην πραγματικότητα μια αναπαλαιωμένη εκδοχή του λαϊκιστή πολιτικού. Για μένα ο λαϊκισμός ήταν και παραμένει η κατάρα του τόπου, η αιτία που δημιούργησε και συντηρεί την κρίση. Η λαϊκότητα, το να αφουγκράζεσαι την κοινωνία και να μην πολιτεύεσαι ξεχνώντας ότι κρατάς στα χέρια σου τύχες ανθρώπων και όχι αριθμών, είναι άλλο θέμα. Αλλά το να χρησιμοποιείς ανενδοίαστα, θα έλεγα ακόμη και την απελπισία, την απόγνωση μιας κρίσης για να έρθεις στην εξουσία είναι ανήθικο, είναι ο ορισμός του παλιού. Ειδικά όταν γνωρίζεις, όταν ξέρεις ότι δεν θα κάνεις τίποτε από όσα υπόσχεσαι.

Το «νέο» και το «παλαιό» στην πολιτική, έχει να κάνει με την ηλικία;

Εχει να κάνει και με την ηλικία. Κυρίως όμως έχει να κάνει με τη νοοτροπία, τις ιδέες και τον τρόπο που πολιτεύεσαι. Για μένα ο συνδυασμός της εμπειρίας με το άφθαρτο και το νέο είναι το ιδανικό μείγμα. Και σίγουρα παλιό είναι να μη θέλεις να αλλάξεις.

Υπάρχει μάχη γενεών ή μάχη τζακιών στη ΝΔ; Δεν είναι λίγοι στο κόμμα που σας αντιμετωπίζουν ως πολιτικό γόνο, σε αντίθεση, ας πούμε, με τον Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος προβάλλεται ως αυτοδημιούργητος.

Φυσικά και πήρα αρχές, αξίες και γνώση από τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου. Μπήκα στην πολιτική όμως επτά χρόνια μετά τον θάνατό του. Κανένας άλλος από την οικογένειά μου δεν συμμετέχει στην πολιτική. Διεκδίκησα την ψήφο των συμπολιτών μου σε διαφορετική εκλογική περιφέρεια από του πατέρα μου και όχι ως «κληρονόμος» της έδρας του, ζητώντας τους να με κρίνουν ως Απόστολο. Οι Θεσσαλονικείς με εμπιστεύτηκαν και με εξέλεξαν στη Βουλή. Το 2010 οι συμπολίτες μου με εξέλεξαν αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και το 2014 με εξέλεξαν, με ποσοστό 71%, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Πιστεύω λοιπόν ότι η διαδρομή μου και το γεγονός ότι έχω κριθεί επανειλημμένα από τον κόσμο δίνουν και την απάντηση στο ερώτημά σας.

Το γεγονός ότι δεν είστε βουλευτής δεν είναι πραγματικό εμπόδιο;

Αν εκτιμούσα ότι είναι μείζον ή ανυπέρβλητο εμπόδιο όχι για μένα αλλά για τη Νέα Δημοκρατία το θέμα της Βουλής, δεν θα έβαζα υποψηφιότητα. Για μένα, το έχω πει, τις μάχες δεν τις χάσαμε στη Βουλή, τις χάσαμε στην κοινωνία. Η ΝΔ, άλλωστε, πάντα κέρδιζε τις κοινοβουλευτικές μάχες. Στη Βουλή ο ένας εκ των δύο αντιπροέδρων του κόμματος οι οποίοι θα οριστούν, θα συντονίζει εξαιρετικά την κοινοβουλευτική μας παρουσία και ο δεύτερος θα αναλάβει να συντονίσει την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της χώρας μας, την πρόταση που καταθέτουμε στους Ελληνες. Δεν έχω καμία ανησυχία γι’ αυτό. Το ζητούμενο είναι πώς θα ξαναπλησιάσουμε τον κόσμο της Κεντροδεξιάς, που μας γύρισε την πλάτη. Εκεί θα δοθεί η πραγματική μάχη.

Αν κερδίσετε την εσωκομματική μάχη, ωστόσο, αναγκαστικά δεν θα συγκατοικήσετε με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα έχει τον πρώτο λόγο στη Βουλή;

Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο αρχηγός του κόμματος, είτε είναι κοινοβουλευτικός είτε όχι. Σας είπα πως θα ορίσω δύο αντιπροέδρους. Αρα, δεν τίθεται θέμα διαρχίας. Ξέρετε, καταλαβαίνω ότι κάτι πρωτόγνωρο φοβίζει. Αλλά αν σκεφθεί κανείς πιο ανοιχτά, αν δει το δάσος και όχι το δέντρο θα αντιληφθεί ότι όλοι αυτοί οι δυσοίωνοι όροι είναι απλά προσχήματα για να μην αλλάξει τίποτε. Πάντα θα υψώνονται εμπόδια στις αλλαγές. Οποτε όμως στην ιστορία της η Νέα Δημοκρατία τόλμησε, κέρδισε. Οποτε έμεινε στάσιμη, φοβική, συντηρητική έχασε. Κι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

«Κακόγουστο αστείο» μια στήριξή σας από τον Σαμαρά;

Κακόγουστο αστείο, υποτιμητικό και προσβλητικό για τον ίδιο τον κ. Σαμαρά να πιστεύει κάποιος ότι εάν εγώ εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ, θα μπορούσε ένας πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της παράταξης να κάνει τον αντιπρόεδρο του κόμματος.

Τι απαντάτε σε όσους θεωρούν ότι η ΝΔ κινδυνεύει να απομείνει ένα κόμμα-σφραγίδα με δυσθεώρητα χρέη;

Οτι δεν έχουν ιδέα από την ψυχή και το DNA αυτής της παράταξης. Το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μέσα σε κρίση μάλιστα, εθνική κρίση, δεν θα γίνει κόμμα-σφραγίδα ούτε προβληματική επιχείρηση. Αυτό σας το εγγυώμαι απόλυτα.

Το όνομα του κόμματος είναι αδιαπραγμάτευτο;

Δεν έχουμε ανάγκη από αλλαγές συμβόλων. Εχουμε ανάγκη από αλλαγές ουσίας και νοοτροπίας.

Ντιμπέιτ θα γίνει;

Ξεκάθαρα σας απαντώ: ναι στο ντιμπέιτ εφόσον συμμετέχουν και οι τέσσερις υποψήφιοι και οπωσδήποτε θεματικές συνδιασκέψεις για την παρουσίαση των θέσεων όλων των υποψηφίων.

Η εσωκομματική σύγκρουση μπορεί, τελικώς, να διαμορφώσει συνθήκες διάσπασης;

Το αποκλείω γνωρίζοντας και την πορεία, τις αντιλήψεις και το ήθος των συνυποψηφίων μου. Αλλωστε την ενότητα την εγγυάται η ίδια η βάση της ΝΔ και την επιβάλλει.