«Νέα αυθαιρεσία στη Δικαιοσύνη και ασέβεια προς τους δικαστικούς λειτουργούς» καταγγέλλει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου με αφορμή τις πρόσφατες κρίσεις στην ηγεσία των Ανώτατων Δικαστηρίων.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Τομέα Δικαιοσύνης της ΝΔ αναφέρεται ότι:

«Για μια ακόμη φορά η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέδειξε πόσο σέβεται τους ‘Έλληνες δικαστικούς λειτουργούς, ως προσωπικότητες και ως λειτουργούς.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (μεσημβρινή αυτή τη φορά και όχι μεταμεσονύχτια!) και με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, κάλυψε τα κενά στις θέσεις Προέδρων του ΣτΕ, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και των Αντιπροέδρων όλων των ανωτάτων Δικαστηρίων (Συμβουλίου Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου) κατά κατάφορη παραβίαση της αρχαιότητας.

Για πρώτη φορά στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση επιδεικνύει τέτοια απαξίωση και περιφρόνηση στους δικαστές της.

Συγκεκριμένα: Παραλείφθηκαν και δεν προήχθησαν σε Αντιπροέδρους των αντίστοιχων Δικαστηρίων, δεκατρείς (13) Σύμβουλοι στο ΣτΕ, δέκα (10) Αρεοπαγίτες στον Άρειο Πάγο και δεκαεννέα (19) Σύμβουλοι στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Επίσης και δύο (2) Αντιπρόεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη θέση του Προέδρου.

Παραλείφθηκαν δικαστές που κοσμούσαν, με το ήθος και το επιστημονικό κύρος τους, την Ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά φαίνεται ότι δεν ήταν αρεστοί στην Κυβέρνηση, γιατί ασκούσαν το δικαιοδοτικό έργο τους με ευθύνη, ευθυκρισία και σεβασμό στον όρκο τους να υπηρετούν τους θεσμούς και τα δίκαια των πολιτών.

Με τις «βουτιές» στην επετηρίδα που επιχείρησε η Κυβέρνηση, επιδιώκει να κάμψει το φρόνημα των δικαστικών λειτουργών, ασκώντας μια ιδιότυπη τρομοκρατία: ότι δήθεν δεν έχουν «μέλλον» όσοι αντιστέκονται στις επιταγές της.

Παραβλέπουν όμως το αυτονόητο, ότι δηλαδή η ανεξαρτησία και το υψηλό φρόνημα των Ελλήνων δικαστών, τα οποία προστάτεψαν και διαφύλαξαν, ως θεσμική υποχρέωση, οι προηγούμενοι υπουργοί Δικαιοσύνης κ.κ. Ρουπακιώτης και Αθανασίου, δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση ούτε αποτελούν αντικείμενο «παροχής-αντιπαροχής» με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να διαβεβαιώσει τους δικαστικούς λειτουργούς μας:

Ότι, όπως μέχρι σήμερα ενίσχυσε το θεσμικό τους ρόλο και σεβάστηκε την πλήρη και αδιαπραγμάτευτη ανεξαρτησία τους, έτσι και τώρα, στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να πληγεί το γόητρο και η Ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των λειτουργών της και ζητεί, από τους Δικαστές και Εισαγγελείς μας, να μην επιτρέψουν την επιχειρούμενη υπαλληλοποίησή τους από την Κυβέρνηση και από, ευτυχώς ελάχιστα απομονωμένα πρόσωπα, εντός της Δικαιοσύνης. Ο λαός μας και η Ελληνική Δικαιοσύνη προσβλέπουν στο πρόσωπο των σημερινών Δικαστών και Εισαγγελέων μας, και απαιτούν να συνεχίσουν να υπηρετούν αδέσμευτα και με νηφαλιότητα την υπερήφανη Ιστορία της».