Την ανάγκη ρύθμισης της αγοράς των τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς (NGA), προκειμένου να συνεχιστούν ο υγιής ανταγωνισμός και οι επενδύσεις στον τομέα αυτόν, επισημαίνουν στελέχη της Wind με αφορμή την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης που έγινε για λογαριασμό της Ενωσης Ευρωπαίων Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων (ECTA).

Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ευρωπαϊκή διαβούλευση για το ρυθμιστικό πλαίσιο στις τηλεπικοινωνίες, που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ατζέντας.

Σε διαφορετική περίπτωση –όπως είπαν –θα τεθεί σε κίνδυνο ακόμα και ο βασικός στόχος της Ψηφιακής Ατζέντας, ο οποίος απαιτεί έως το 2020 την ύπαρξη ευρυζωνικής κάλυψης με ταχύτητες άνω των 30 Mbps για το 100% του πληθυσμού της ΕΕ και ευρυζωνικής κάλυψης με ταχύτητες άνω των 100 Mbps για το 50% των νοικοκυριών.

Σημειώνεται ότι αυτήν την περίοδο είναι σε εξέλιξη και η «Ανάλυση των Αγορών» στη χώρα μας, με στόχο να καθοριστεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια στις χονδρικές αγορές.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Τζωρτζακάκη, γενικό διευθυντή Σταθερής Τηλεφωνίας και Επιχειρησιακής Ανάπτυξης της Wind Ελλάς, που είναι και μέλος του ΔΣ της ECTA, για την επιτυχία του εθνικού σχεδίου ευρυζωνικής πρόσβασης «θα πρέπει το σύνολο των παρόχων, η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να καταλήξουν σε ένα οργανωτικό πλάνο και να προχωρήσουν σε συνεπενδύσεις σε ένα δίκτυο κορμού, με βασικό στόχο οι υπηρεσίες να μη φτάνουν ακριβά στους πολίτες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντώνης Τζωρτζακάκης επισήμανε ότι «όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ιστορία, η ex-ante ρύθμιση της χονδρικής πρόσβασης, αποτελεί επιτυχημένο μοντέλο ρύθμισης για ανάπτυξη, επενδύσεις, καλύτερα προϊόντα και καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή».