Με έξωση από την πρώτη τους κατοικία απειλούνται τα οκτώ στα δέκα νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια, αν υιοθετηθεί η πρόταση στην οποία επιμένουν οι δανειστές για τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση του νόμου Κατσέλη. Και αυτό καθώς προβλέπει ιδιαίτερα χαμηλά όρια εισοδήματος για την υπαγωγή στη ρύθμιση, ώστε αποκλείει τη συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια, καθώς και πολύ χαμηλό όριο αντικειμενικής αξίας πάνω από το οποίο δεν θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία από τον πλειστηριασμό.

ΑΔΙΕΞΟΔΟ. Η συνάντηση που είχαν χθες οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους των θεσμών οδηγήθηκε σε αδιέξοδο αφού η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις των δύο πλευρών είναι μεγάλη.

Ειδικότερα, η ελληνική πρόταση για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται προβλέπει όριο 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Δηλαδή, προβλέπει πλαφόν για οικογένεια με τρία παιδιά 325.000 ευρώ. Αντίθετα, η πρόταση της τρόικας θέλει την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται να μην ξεπερνά τα 120.000 ευρώ.

Οσον αφορά το οικογενειακό εισόδημα για την υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας του νόμου Κατσέλη, η ελληνική πρόταση το ανεβάζει στα 35.000 ευρώ, ενώ η πρόταση των θεσμών ορίζει ως ανώτατο πλαφόν για ζευγάρι με τρία παιδιά το ποσό των περίπου 24.000 ευρώ. Συγκεκριμένα 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι και 3.350 ευρώ για κάθε παιδί με όριο τα τρία παιδιά.

Οσο για τις συνολικές οφειλές του δανειολήπτη η ελληνική πλευρά ανεβάζει τον πήχη στις 200.000 ευρώ, ενώ οι θεσμοί επιμένουν να μην ξεπερνούν τα 120.000 ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αποδοχή της ελληνικής πρότασης θα μπορούσε να καλύψει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η πρόταση των θεσμών μόλις το 17,3%.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι της τρόικας θεωρούν ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να αφορά μόνο τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και ότι οι μέχρι σήμερα προστατευτικές διατάξεις προκάλεσαν στρεβλώσεις στην αγορά.

Ο καθορισμός των κριτηρίων για την υπαγωγή στη ρύθμιση του νόμου Κατσέλη, περί προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό, είναι το μεγάλο αγκάθι στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται, δεδομένου ότι αποτελεί και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης και πρέπει να κλείσει. Μάλιστα η κυβέρνηση μιλάει ακόμα και για εξεύρεση πολιτικής λύσης στο θέμα αυτό ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

ΝΕΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ. «Υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις προτάσεις. Εμείς θα επιμείνουμε στη δική μας». Τη δήλωση αυτή έκανε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών. Το νέο ραντεβού έχει ορισθεί για σήμερα. Μάλιστα η συζήτηση θα γίνει παράλληλα με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο αριθμός των κόκκινων στεγαστικών δανείων εκτιμάται ότι αγγίζει τα 320.000 και η συνολική τους αξία ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ. Από αυτά, για τα 130.000 έχουν κατατεθεί αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη, αλλά οι δανειολήπτες δεν έχουν πάρει ακόμα ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσής τους με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης, σε περίπτωση που δεν καταφέρει η ελληνική πλευρά να πείσει τους δανειστές με τα επιχειρήματά της.