Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει η προσφυγική κρίση να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των εντάσεων στα Βαλκάνια.

Μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο Φρανκ-Βέλτερ Σταϊνμάγερ είπε: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε, πρώτα από όλα, ότι το κύμα των προσφύγων δεν θα μεταφέρει νέες συγκρούσεις σε μία περιοχή όπου έχουμε εργαστεί τόσο σκληρά τα τελευταία χρόνια για να ηρεμήσουν οι διαμάχες μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ καλωσόρισε την απόφαση Γιούνκερ να συγκληθεί την Κυριακή συνάντηση με αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες και τόνισε ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί «μόνο εάν όλοι εργάζονται μαζί».

Τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την πείνα έχουν συγκεντρωθεί στα δυτικά Βαλκάνια, με πολλούς να έχουν αποκλειστεί εκεί, μην μπορώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους στα βόρεια της Ευρώπης.

Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι βρίσκονταν το πρωί της Τετάρτης σε κέντρα υποδοχής ή φιλοξενίας προσφύγων στη Σλοβενία, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της χώρας.

Η σλοβενική αστυνομία ανακοίνωσε ότι στην διάρκεια της νύχτας με 20 λεωφορεία έφθασαν στο Πάραντιζ από την Κροατία περίπου 1000 πρόσφυγες, χωρίς να προηγηθεί κάποια ενημέρωση.

Η Σλοβενία θα υποβάλει επίσημο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την αποστολή προσωπικού και εξοπλισμού, ώστε να βοηθηθούν οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας και οικονομικής βοήθειας για την προστασία των συνόρων, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μίρο Τσέραρ.