Σύμφωνα με τη θεωρία της εγκληματολογίας, ο ένοχος ενός εγκλήματος πληροί τρεις προϋποθέσεις: είχε κίνητρο, τα μέσα και την ευκαιρία. Ο νιγηριανός επιθετικός του Ολυμπιακού Μπράουν Ιντέγε, «ένοχος» για το χρυσό γκολ των Ερυθρολεύκων επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Στάντιον Μάξιμιρ (0-1), πληροί και τις τρεις!

Η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ αποτέλεσε το ισχυρότερο κίνητρο στην απόφασή του να υπογράψει στον Ολυμπιακό την ύστατη ώρα των θερινών μεταγραφών έναντι 5 εκατ. ευρώ προς τη Γουέστ Μπρόμγουιτς. Διαθέτει τα ποδοσφαιρικά μέσα για να δικαιώσει τον προπονητή του Μάρκο Σίλβα, ο οποίος επέμεινε πολύ για την απόκτησή του, ενώ είχε ήδη υπογράψει ο ισλανδός στράικερ Αλμπερτ Φινμπόγκασον και χρειάστηκε να αποδεσμευτεί (και κυρίως να αποζημιωθεί) ο Αργεντινός Φράνκο Χάρα, που μετακόμισε στο Μεξικό. Και είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, καθώς ο πορτογάλος τεχνικός τον έβαλε να παίξει αμέσως και μέσα σε έναν μήνα ο Νιγηριανός αποτελεί σημείο αναφοράς στην επιθετική στρατηγική των πρωταθλητών.

Δεν είναι μόνο τα γκολ που πέτυχε σε τρία ντέρμπι, δύο στο εγχώριο πρωτάθλημα (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ) και ένα στο Τσάμπιονς Λιγκ με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ούτε οι τρεις ασίστ που έχει δώσει στους συμπαίκτες του (Πλατανιάς, Ξάνθη, ΑΕΚ), αλλά ο τρόπος που αγωνίζεται και κυρίως η νοοτροπία που τον χαρακτηρίζει. Ο πρώην παίκτης των Ξαμάξ, Σοσό, Ντιναμό Κιέβου και Γουέστ Μπρομ δεν χρειάζεται την ομάδα να δουλεύει για αυτόν, αλλά δημιουργεί εκείνος για τον εαυτό του και τους συμπαίκτες του, ενώ στο κομμάτι της συνεργασίας αποτελεί τον ορισμό του καλού συμπαίκτη, στοιχείο που αρέσει στον Σίλβα και γι’ αυτό ανταμείβει τον Νιγηριανό.

Υπ’ αυτό το πρίσμα δεν είναι καθόλου ανεξήγητα τα κολακευτικά σχόλια των συμπαικτών του, οι οποίοι αν δεν το άξιζε δεν θα έμπαιναν στη λογική να εξάρουν την απόδοσή του. «Εχασε μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά συμβαίνουν αυτά. Περίμενα όμως ότι θα έρθει κι άλλη. Λίγο αργότερα, έκανε το απίστευτο. Περίμενα ότι θα κόψει την μπάλα προς τα πίσω, αλλά αυτός την πέρασε από την τρύπα της βελόνας» τόνισε ένας εξ αυτών, ο Κώστας Φορτούνης, ενώ ο Κριστιάν Καρεμπέ παραδέχθηκε ότι «κάποιες στιγμές ήμασταν και τυχεροί, αλλά η διαφορά μας με την Ντιναμό ήταν ο Ιντέγε».

Ο ίδιος ο πρωταγωνιστής του 0-1 επικαλέστηκε έννοιες που τον συντροφεύουν στη δύσκολη διαδρομή που ήταν γραφτό να ακολουθήσει από τις φτωχογειτονιές του Λάγος ώς το Φάληρο. «Αξίζαμε να κερδίσουμε. Δουλέψαμε πολύ, πολύ σκληρά και αυτή είναι η ανταμοιβή μας. Τώρα είμαστε ισόβαθμοι με την Μπάγερν και θέλουμε να περάσουμε στον επόμενο γύρο» σχολίασε ο 27χρονος επιθετικός, ο οποίος μέσα σε ενάμιση μήνα έβγαλε ασπροπρόσωπο τον Σίλβα δικαιώνοντας και τον προπονητή της Εθνικής Νιγηρίας Σάντεϊ Ολίσε, που είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι ο Ιντέγε δεν θα αργούσε να αποδείξει την εκτελεστική δεινότητα που τον διακρίνει.