Σε σκληρό παζάρι με τους θεσμούς εξελίσσεται η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους δανειολήπτες πρόκειται να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη, με την κυβέρνηση να ζητά η αντικειμενική αξία της κατοικίας που θα προστατεύεται να προσεγγίζει τις 300.000 ευρώ και τους θεσμούς να επιμένουν στις 120.000 ευρώ. Οσο για εκείνους που έχουν κόκκινο δάνειο και δεν θέλουν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία προστασία παρά μόνο αν χαρακτηριστούν «συνεργάσιμοι».

Στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο υπουργός Οικονομίας θα προσπαθήσει να πιέσει την άλλη πλευρά να αποδεχθεί τα κριτήρια που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση.

Ειδικότερα η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει, εκτός του ύψους της αντικειμενικής αξίας της κατοικίας που θα εξαιρείται του πλειστηριασμού (για όσους δανειολήπτες υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη), εισοδηματικό κριτήριο με πλαφόν τις 35.000 ευρώ ετησίως και πλαφόν στις συνολικές οφειλές σε δάνεια, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις 250.000 ευρώ.

Οι αρχικές απαιτήσεις των δανειστών ήθελαν η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 60.000 ευρώ και το εισόδημα να κινείται στα όρια της φτώχειας, δηλαδή περίπου 5.000 ευρώ τον χρόνο (432 ευρώ τον μήνα) για άγαμο και 11.000 ευρώ τον χρόνο (908 ευρώ τον μήνα) για τετραμελή οικογένεια.

Ωστόσο, μετά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών το ποσό της αντικειμενικής αξίας που ζητούν οι δανειστές να ισχύσει διπλασιάστηκε στις 120.000 ευρώ, με τα εισοδηματικά κριτήρια όμως να παραμένουν τα ίδια, δηλαδή στα όρια της φτώχειας.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι αν καταφέρει να πείσει για την ορθότητα της πρότασής της θα έχει εξασφαλίσει το 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών απομακρύνοντας τον κίνδυνο του πλειστηριασμού της μοναδικής τους κατοικίας.