Ψωμί από παντού, γάλα με διάρκεια που θα εγγυάται ο παραγωγός και προσφορές όλο τον χρόνο συμφώνησαν χθες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ετσι στο πλαίσιο της εφαρμογής των παρεμβάσεων που προτείνουν οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και περιλαμβάνονται στο τρίτο Μνημόνιο, τις επόμενες ημέρες ενσωματώνονται στους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών οι μνημονιακές αλλαγές για το γάλα, το ψωμί και το καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών.

Συγκεκριμένα, τους τίτλους «αρτοποιείο», «αρτοποιός» και «φούρνος» θα μπορούν πλέον να τους χρησιμοποιούν όχι μόνο όσοι παράγουν ψωμί με τη χρήση των πρώτων υλών του, αλλά και εκείνοι που θα διαθέτουν και απλά συστήματα έψησης του προϊόντος. Στη σχετική διάταξη θα προβλέπεται όμως ότι οι φούρνοι που παράγουν ψωμί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο «φρέσκο ψωμί», ώστε να διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα σημεία πώλησης.

Αναφορικά με την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, καταργείται το επταήμερο και οι παρασκευαστές θα ορίζουν ελεύθερα την ημερομηνία λήξης.

Οσον αφορά τις προσφορές και τις εκπτώσεις, διατηρείται το σημερινό καθεστώς των τακτικών αλλά και των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων και δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν προσφορές όλο τον χρόνο.

Για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές η λύση του θέματος μετατίθεται να βρεθεί μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.