Ο δεύτερος γύρος της πολιτικής κόντρας επί του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες δόθηκε, με αμείωτη ένταση, χθες στη δεύτερη και τελευταία κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών –Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Παραγωγής και Εμπορίου –της Βουλής. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η μη ανταπόκριση της κυβέρνησης στα επίμονα αιτήματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Το Ποτάμι) να καταθέσει στο Κοινοβούλιο το περιεχόμενο της αλληλογραφίας που έχει επί του συγκεκριμένου θέματος με την Κομισιόν.

Ολα άρχισαν όταν ο εισηγητής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης –επικαλούμενος τη γνωριμία τους από τα φοιτητικά χρόνια –κατηγόρησε τον Νίκο Παππά ότι «θέλει να γίνει καναλάρχης μέσω της πολιτικής» και μίλησε για «εκβιασμούς». Ο ίδιος ζήτησε επίσης την κατάθεση αλληλογραφίας μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και κυβέρνησης για το ζήτημα. Κι αυτό γιατί, όπως υποστήριξε, «τίθεται θέμα παραβίασης του κοινοτικού δικαίου». Η απάντηση ήρθε διά στόματος του υπουργού Μεταφορών, ο οποίος υποστήριξε μεν ότι η κυβέρνηση δεν κρύβει επιστολές, επιβεβαίωσε δε ότι υπάρχει αλληλογραφία αλλά η ελληνική πλευρά δεν έχει απαντήσει ακόμα διότι το θέμα είναι «πολύ χαμηλά στην ατζέντα». Μάλιστα, ο Χρήστος Σπίρτζης προχώρησε πολλά βήματα παραπάνω, τονίζοντας πως όποιος φορέας ή πρόσωπο κάνει αναφορά στα ευρωπαϊκά όργανα, τότε εκείνα είναι υποχρεωμένα να ρωτήσουν διά της υπηρεσιακής οδού τις Αρχές του κράτους-μέλους για την καταγγελία.

Η εξήγηση του υπουργού δεν έπεισε τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «ψεύδεται και αποκρύπτει από το Κοινοβούλιο σημαντικά στοιχεία». Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τα ΜΜΕ, συμπλήρωσε ότι η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών απέστειλε επιστολή στην Κομισιόν, ρωτώντας κατά πόσο μπορεί η ΕΡΤ να παράσχει σήμα σε τρίτους. «Θα απαντήσουμε εντός 20ημέρου. Δεν έχει παρέλθει η προθεσμία» υποστήριξε ο Νίκος Παππάς. Στα αντιπολιτευτικά πυρά έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστήριξε πως «η αντιπολίτευση έχει έρθει με σκοπό να προσβάλει τη διαδικασία, να διακόψει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού» αλλά και ότι «κάποιοι λειτουργούν σήμερα σαν σε θεατρική σκηνή». Μάλιστα, σε φραστικό επεισόδιο που είχε με τον εισηγητή της ΝΔ, ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε «να εξεταστούν οι ανήθικες καταγγελίες του Αυγενάκη που θεωρεί ότι όλες οι δημόσιες συναντήσεις με φορείς είναι πιέσεις, εκβιασμοί και μασάζ. Φαίνεται ότι έτσι μεγάλωσε!».

Αρκετή ώρα αργότερα, σε νεότερη παρέμβασή του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μια επιστολή της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) προς την Κομισιόν, η οποία έχει ήδη αποσταλεί από την κυβέρνηση ενημερωτικά στους βουλευτές, καθώς και μια δεύτερη επιστολή που απέστειλε η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών), η οποία απευθύνεται στο υπουργείο Οικονομικών και κοινοποιήθηκε στην Κομισιόν. «Η επιστολή αυτή είναι διαβαθμισμένη και θα δοθεί το Σάββατο» υποστήριξε ο Χρήστος Σπίρτζης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ. Στην επισήμανση ότι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν ρυθμίζει την αγορά, αλλά προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο περί ισονομίας και ανταγωνισμού, προχώρησε ο πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ. Ο Παναγιώτης Κυριακόπουλος υποστήριξε ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία «δεν ρυθμίζει τη συνολική αγορά, δημιουργώντας θέματα ισονομίας και ανταγωνισμού» καθώς και ότι αυτά τα ζητήματα υπάρχουν επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι Ανώνυμες Εταιρείες ανάλογα με τον κλάδο. «Γιατί θα πρέπει να πληρώνει φόρο 40% ένας σταθμός που εκπέμπει μέσα από την Digea και όχι ένας που μπορεί να εκπέμπει π.χ. δορυφορικά από την Κύπρο; Δεν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός; Βεβαίως. Εναντίον ποιων; Εναντίον του ελληνικού κράτους, των φορολογικών εσόδων» διερωτήθηκε.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Digea Στρατής Λιαρέλης υποστήριξε πως πρόκειται για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου, προειδοποιώντας πως η δημιουργία ανταγωνιστικού φορέα προς την Digea συνιστά αλλαγή των όρων του αρχικού διαγωνισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Επί της αρχής η ΕΣΗΕΑ είναι απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή συγκέντρωσης εξουσιών στα ΜΜΕ, είτε αυτή προέρχεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα είτε από την πολιτική εξουσία» υπογράμμισε ο Δημήτρης Τσαλαπάτης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Ο ίδιος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι με το πλαφόν που βάζει το νομοθέτημα –ως προς τις θέσεις εργασίας που πρέπει να έχουν οι νέοι τηλεοπτικοί σταθμοί –«καταργεί κάθε έννοια συλλογικής εργασίας και απορρυθμίζει πλήρως το εργασιακό τοπίο».