Τεράστια απόσταση συνεχίζει να χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση από τους εκπροσώπους των θεσμών στο θέμα της προστασίας της α' κατοικίας από πλειστηριασμό.

Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, , με τους εκπροσώπους των δανειστών η οποία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 11, η ελληνική πλευρά επιμένει σε μια πρόταση τα κριτήρια της οποίας θα δώσουν την ευκαιρία υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη (για την προστασία από πλειστηριασμούς) σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών.

Ωστόσο, η πρόταση των θεσμών η οποία βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά περιορίζει το ποσοστό των νοικοκυριών αυτών μόλις στο 20% εκείνων των οποίων τα δάνεια έχουν «κοκκινίσει».

Ειδικότερα, η ελληνική πρόταση αναφορικά με την αντικειμενική αξία της α'΄κατοικίας ορίζει 200.00 ευρώ για άγαμο, 250.000 για ζευγάρι και 25.000 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Αντίθετα η πρόταση των θεσμών θέλει την αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Αναφορικά με το εισόδημα η ελληνική πρόταση είναι τα 35.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, ενώ η πρόταση των θεσμών ορίζει ως ανώτατο πλαφόν για ζευγάρι με τρία παιδιά το ποσό των 24.000 περίπου ευρώ.

Τέλος αναφορικά για τις συνολικές οφειλές η ελληνική πλευρά βάζει το όριο στις 200.000 ευρώ ενώ οι θεσμοί στις 120.000 ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η αποδοχή της ελληνικής πρότασης μπορεί να καλύψει το 72,4% των δανειοληπτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ η πρόταση των θεσμών το 17,3%.

Σημείωναν μάλιστα ότι η απόσταση των δύο προτάσεων είναι μεγάλη αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις προτάσεις. Eμείς  θα επιμείνουμε στη δική μας». Τη δήλωση αυτή έκανε  υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές με θέμα τα κόκκινα δάνεια. Η συζήτηση η οποία αφορά την  ρύθμιση του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης  κατοικίας από πλειστηριασμό ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα με τις δύο πλευρές να παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους.

Στο νέο ραντεβού που ορίσθηκε  για αύριο το μεσημέρι η ελληνική πλευρά θα επανέλθει με την πρόταση της ,  την οποία θα προσπαθήσει να «δέσει» με περισσότερα επιχειρήματα ώστε να πείσει  τους  δανειστές.

Μάλιστα  η  συζήτηση  θα γίνει μαζί με το θέμα της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Ωστόσο σύμφωνα με  κυβερνητικούς παράγοντες  η  ελληνική πλευρά  επεξεργάζεται και το ενδεχόμενο να αναζητηθεί πολιτική λύση στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύγκληση με τους θεσμούς .

Το θέμα της ρύθμισης  για τους πλειστηριασμούς πρέπει να κλείσει αύριο καθώς περιλαμβάνεται στα  προαπαιτούμενα  για την εκταμίευση της δόσης.

Ωστόσο, μετατέθηκαν για αργότερα το απόγευμα οι  συναντήσεις των δανειστών με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη και με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χριστόφορο Βερναρδάκη για το θέμα του νέου Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από