Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί καθώς η κυβέρνηση δρομολογεί – με ταχείς ρυθμούς – το άνοιγμα του κλάδου σε επιχειρηματίες. Το σχετικό θέμα απασχόλησε τους θεσμούς κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Σταθάκη, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν για την άμεση υλοποίηση του μέτρου που περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Ειδικότερα, η προτεινόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου.

Πάντως, όπως προβλέπεται στην ίδια ΚΥΑ, οι επιχειρηματίες δεν θα είναι αποκλειστικοί μέτοχοι, με τον υπουργό Οικονομικών ωστόσο να μην αποσαφηνίζει εάν οι φαρμακοποιοί θα εξασφαλίσουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, ρίχνοντας το μπαλάκι στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αυτό είναι άλλωστε και το πάγιο αίτημα του κλάδου, με τους φαρμακοποιούς να αναζητούν μια συμβιβαστική λύση προσπαθώντας να αποφύγουν το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος προτάσσει ως εναλλακτική λύση το γερμανικό μοντέλο βάσει του οποίου το 51% της ιδιοκτησίας παραμένει σε πτυχιούχο φαρμακοποιό και το υπόλοιπο 49% σε φυσικό πρόσωπο.

Ωστόσο, το αίτημα των φαρμακοποιών δεν έγινε δεκτό κατά τη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Κ. Λουράντος ανακοίνωσε κινητοποιήσεις διαρκείας, πρόταση που θα αποφασιστεί κατά τη γενική συνέλευση του κλάδου το Σάββατο, ενώ την Παρασκευή οι φαρμακοποιοί θα διαμαρτυρηθούν έξω από το υπουργείο Υγείας.