Το νέο Κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) κερδίζει ταχύτατα έδαφος στην Ισπανία καθώς πλησιάζουν οι γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Και όπως δείχνει μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες στη συντηρητική εφημερίδα «ABC», το πετυχαίνει «κλέβοντας» ψήφους κυρίως από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Με βάση αυτή τη δημοσκόπηση, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα έρχεται πρώτο με 27,7% και 128 έδρες σε σύνολο 350. Τον περασμένο Ιούλιο, δημοσκόπηση του ίδιου Ινστιτούτου έδινε στο κόμμα του Μαριάνο Ραχόι 29,1% και 131 έδρες. Σήμερα έχει 186 έδρες.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε χθες κατηγορηματικά ότι θα επιδιώξει την παραμονή του στην εξουσία μόνο αν το κόμμα του έρθει πρώτο σε ψήφους. Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να κυβερνήσει μαζί με τους Πολίτες, που η χθεσινή δημοσκόπηση τους δίνει 56 έδρες και 17,6% (έναντι 32 εδρών τον περασμένο Ιούλιο). Ο χαρισματικός αρχηγός των τελευταίων, όμως, ο 35χρονος Αλμπερτ Ριβέρα έχει προειδοποιήσει τον Ραχόι να μην τον θεωρεί «δεδομένο».

Οσο για τους Σοσιαλιστές, η πτωτική τους πορεία συνεχίζεται. Με βάση τη χθεσινή δημοσκόπηση λαμβάνουν 84 έδρες, κατά 22 λιγότερες από τη δημοσκόπηση του Ιουλίου και κατά 26 λιγότερες από τις έδρες που κατέχουν σήμερα.

Πτώση παρουσιάζει και το Podemos, που έρχεται τέταρτο με 39 έδρες έναντι 41 που του έδινε η δημοσκόπηση του Ιουλίου.