Στο γούρικο Στάντιον Μάξιμιρ του Ζάγκρεμπ όπου πριν από 17 χρόνια ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τη μία και μοναδική πρόκριση στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, οι Πειραιώτες έγραψαν ξανά Ιστορία. Με το εξαιρετικά δύσκολο σε εκτέλεση γκολ του Μπράουν Ιντέγε, ο οποίος πέρασε την μπάλα από την τρύπα της βελόνας παραβιάζοντας την εστία του Εδουάρδο στο 79′, οι Ερυθρόλευκοι υπέταξαν (1-0) την Ντιναμό Ζάγκρεμπ σημειώνοντας δεύτερη σερί εκτός έδρας νίκη για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία τους. Πλέον, μετρώντας έξι βαθμούς, όσους έχει και η Μπάγερν Μονάχου που ηττήθηκε (2-0) χθες από την Αρσεναλ στο Λονδίνο, θα παίξουν τα ρέστα τους στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Αν συμφωνήσουμε ότι και ένας βαθμός στην έδρα της Μπάγερν (24/11) συνιστά ποδοσφαιρικό άθλο, ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει την πρόκριση στο Φάληρο με αντιπάλους την Ντιναμό (4/11) και στο φινάλε της φάσης των ομίλων την Αρσεναλ (9/12), την οποία είχε νικήσει (3-2) στο Εμιρεϊτς, συνεπώς θα του αρκεί ο βαθμός της ισοπαλίας, ακόμη και αν η Αρσεναλ δραπετεύσει με νίκη από το Μόναχο την αμέσως επόμενη αγωνιστική (4/11). Τώρα, λοιπόν, που ο Ολυμπιακός έμαθε να κερδίζει και σε δύσκολες ευρωπαϊκές έδρες, είναι στο χέρι του να επιστρατεύσει τη δύναμη της έδρας του, που πέρυσι είχε λυγίσει μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου όπως η Γιουβέντους και η Ατλέτικο Μαδρίτης.

Το πόσο σπουδαίο είναι το χθεσινό επίτευγμα των πρωταθλητών Ελλάδας επιβεβαιώνει η απόρθητη έδρα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η οποία είχε να ηττηθεί στο Μάξιμιρ από τις 10 Μαΐου 2014 κατακτώντας το περυσινό πρωτάθλημα αήττητη και μετρώντας μόλις μία ήττα (5-0) από την Μπάγερν Μονάχου στους τελευταίους 48 αγώνες της σε όλες τις διοργανώσεις. Οι Κροάτες είχαν κατοχή μπάλας άνω του 70% μόνο στο πρώτο ημίωρο. Ο βαρύς αγωνιστικός χώρος δεν επέτρεψε ποδόσφαιρο αξιώσεων, ωστόσο ο καλά στημένος Ολυμπιακός, οι σωστές αποστάσεις στις γραμμές του και η υπομονή που έδειξε μετά τις δύο ευκαιρίες εκατέρωθεν από αυτές που δεν χάνονται (δοκάρι στο 52′ του Αντολιτς –Ιντέγε σε κενή εστία στο 53′), άνοιξαν τον δρόμο προς τη λύτρωση. Μένει να αποδειχθεί αν η λύτρωση συνοδευτεί από την ιστορική πρόκριση σε έναν όμιλο που εξαρχής θύμιζε ναρκοπέδιο!

Ντιναμό Ζαγκρεμπ: Εδουάρδο, Μάτσελ, Τάραβελ, Αντολιτς, Πίβαριτς, Γκονσάλο Σάντος, Ρογκ, Πάουλο Μασάντο, Χόντζιτς (60′ Πιάτσα), Σουντανί, Φερνάντες (72′ Ενρίκες).

Ολυμπιακός: Ρομπέρτο, Ομάρ, Μποτία, Σιόβας, Μαζουακού, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι, Φορτούνης (72′ Ντομομίνγκες), Σεμπά, Πάρντο (83′ Σαλίνο), Ιντέγε.