Η λέξη-κλειδί είναι «χρυσός». Την είχε χρησιμοποιήσει ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν όταν επισκέφθηκε, τέλη Σεπτεμβρίου, την Κίνα: υποσχέθηκε τότε μια «χρυσή δεκαετία» για τις σχέσεις του Λονδίνου με το Πεκίνο. Τη χρησιμοποίησε και ο βρετανός πρωθυπουργός λίγο πριν ξεκινήσει, χθες, την επίσημη τετραήμερη επίσκεψή του στη Βρετανία ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ: σε συνέντευξή του στην κινεζική τηλεόραση, διαβεβαίωσε πως οι διμερείς σχέσεις διανύουν μια «χρυσή εποχή». Οι πέτρινοι μήνες που είχαν ακολουθήσει τη συνάντηση του Ντέιβιντ Κάμερον με τον Δαλάι Λάμα, το 2012, αποτελούν παρελθόν. «Στα μάτια του βρετανού πρωθυπουργού» σχολίαζε από την άλλη πλευρά της Μάγχης η «Μοντ» με καλυμμένη ειρωνεία, «τίποτε δεν είναι υπερβολικά καλό για τον Σι Τζινπίνγκ»· ο κινέζος πρόεδρος έγινε δεκτός στη Βρετανία «σαν βασιλιάς». Το θέλγητρο των κινεζικών επενδύσεων αρκεί για να βάλει σε δεύτερη μοίρα κάθε ανησυχία για την εθνική ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον οικονομικό ανταγωνισμό.

Ο Σι και η σύζυγός του Πενγκ Λιουάν έγιναν δεκτοί από τη βασίλισσα και τον Κάμερον με όλες τις τιμές: κανονιοβολισμοί, γρεναδιέροι φρουροί, μεταφορά με χρυσοποίκιλτη άμαξα στο Μπάκιγχαμ, δείπνο στα Ανάκτορα. Στη διαδρομή βέβαια εμφανίστηκαν και κάποιοι διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα τύπου «Ντροπή!» και «Λευτεριά στο Θιβέτ!». Αλλά ήταν πολύ λιγότεροι και επισκιάστηκαν από εκείνους που φώναζαν ρυθμικά «Κίνα!». Η επίσκεψη του Σι προετοιμαζόταν χρόνια και στόχος είναι να υπογραφούν συμφωνίες που δίνουν στη μεν Βρετανία μια τεράστια νέα τράπεζα επενδύσεων, στη δε Κίνα μεγαλύτερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο Οσμπορν έχει ξεκαθαρίσει πως έως το 2025 θέλει την Κίνα τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βρετανίας μετά τις ΗΠΑ. Κατά την παραμονή του Σι αναμένεται να υπογραφούν διμερείς εμπορικές συμφωνίες αξίας 30 δισ. στερλινών. Δεν αναμένεται, απεναντίας, να γίνει συζήτηση για τις κινεζικές κυβερνοεπιθέσεις (παρότι έχουν μπει στο στόχαστρο και βρετανικές επιχειρήσεις) ή για την επιθετική πολιτική της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας: η Βρετανία αποδεικνύεται σαφώς πιο λιγομίλητη στα θέματα αυτά σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

Το Λονδίνο θέλει να συμμετάσχει το Πεκίνο έως και κατά 40% στη χρηματοδότηση του σταθμού πυρηνικής ενέργειας του Χίνκλι Πόιντ και σε αντάλλαγμα προτείνει την κατασκευή ενός ακόμα πυρηνικού σταθμού στο Μπράντγουελ που θα χρησιμοποιεί την κινεζική τεχνολογία –επιτρέποντας έτσι στην κινεζική πυρηνική βιομηχανία να διεισδύσει στην Ευρώπη. Από την Κίνα, ο Οσμπορν είχε απευθύνει πρόσκληση υποβολής προσφορών, ύψους 11,8 δισ. στερλινών, για την υπερταχεία Λονδίνο – Μπέρμιγχαμ. Και οι Κινέζοι είχαν υποσχεθεί, από την πλευρά τους, να επιλέξουν το Σίτι ώστε να εκδώσουν ομόλογα σε ρενμίμπι.

Η «χρυσή» αυτή σχέση, βέβαια, δεν αρέσει σε όλους. Η βρετανική βιομηχανία χάλυβα δοκιμάζεται, μόλις χθες ανακοινώθηκαν 1.200 απολύσεις από την Tata Steel και η τακτική της Κίνας να πουλάει χάλυβα με ζημία στις διεθνείς αγορές καταγγέλλεται ως συνυπεύθυνη –χθες διοργανώθηκε έκτακτη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για το θέμα. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την απόφαση της Βρετανίας να γίνει, τον Μάρτιο, η πρώτη δυτική χώρα που προσχωρεί στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων για τις Υποδομές. Και στο Λονδίνο, ωστόσο, πολλοί προειδοποιούν πως η χώρα ρισκάρει φλερτάροντας τόσο επιθετικά και αυξάνοντας συνεχώς την εξάρτησή της από το Πεκίνο. Αξιωματούχοι του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών καταγγέλλουν ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια» την προοπτική μιας μαζικής εισόδου της Κίνας στον βρετανικό πυρηνικό τομέα. Σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία, επισήμανε η «Γκάρντιαν», ο Ντέιβιντ Κάμερον εμφανίζεται σαφώς πιο ευαίσθητος έναντι της ΕΕ παρά έναντι της Κίνας.

Συνάντηση καιμε τον Κόρμπιν

«Εγκάρδια και εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο αριστερός ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κόρμπιν έθεσε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ άκουσε τον κινέζο πρόεδρο να δηλώνει ευτυχής για τη συνάντησή τους. Νωρίτερα, είχε ακούσει μαζί με τον Ντέιβιντ Κάμερον τον Σι να δηλώνει από το βήμα του βρετανικού Κοινοβουλίου «βαθιά εντυπωσιασμένος» από τη «ζωτικότητα» των διμερών σχέσεων.